commons.wikimedia

Vlada Austrije odlučila je da sprovede reformu obaveštajne službe i umesto Savezne službe za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT), biće uspostavljena Direkcija za zaštitu države i obaveštajnu službu (DSN).

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je danas da će ubuduće zadaci policije biti u potpunosti odvojeni od obaveštajne službe. On je, na konferenciji za novinare, naglasio da će nova obaveštajna služba imati više osoblja, odnosno da će u narednih pet godina biti udvostručen broj zaposlenih.

Nehamer je kazao da će vlada potpuno reformisati BVT, koju je okarakterisao kao “zaštitni zid zemlje”. U razdvajanju državne policije i obaveštajne službe, kako je objasnio, vlada će uzeti u obzir međunarodne uzore.

Reforma BVT biće sprovedena novim paketom zakona, koji će jasno oslikati organizacionu jedinicu zaštite države i obaveštajne službe u novom obliku. Nove dve ustanove biće povezane službom za vezu, koja će biti smeštena u direkciji, kako bi se osigurala razmena informacija.

Takođe je predviđeno da rukovodeći kadrovi nove DSN ne smeju da se bave dodatnim poslovima, kao ni politikom. Naime, bivši političari moći će da zauzmu položaj u DSN samo nakon jedne faze “mirovanja” od funkcija.

Stalnom kontrolom i proširenjem obaveze izveštavanja u okviru parlamentarne kontrole treba da bude obezbeđena veća transparentnost. Vlada želi da zakon o reformi BVT bude usvojen još do ovog leta, kako bi i operativna primena i implementacija novih struktra mogla da se sprovede što pre.

Inače, reforma BVT najavljivana je dugi niz godina unazad, ali je stalno odlagana. Teroristički napad od 2. novembra u Beču pokazao je velike nedostatke u radu BVT, koji nije na vreme, i pored informacija iz inostranstva, reagovao i osujetio krvoproliće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here