ATAImages
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Nova Vlada Srbije biće vlada kontinuiteta, a njen najveći fokus mir i stabilnost, Kosovo i Metohija i energetika, izjavila je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, kojoj je to treći premijerski mandat.

– Verujem da će mi biti najlakše da napišem treći ekspoze, jer su jasni izazovi. Očuvanje mira i stabilnosti je najvažniji zadatak. Pitanje KiM najviše me muči. Predsednik Aleksandar Vučić je veliki deo posla preuzeo na sebe. Prioritet su i energetika i energetska sigurnost, što je sada pitanje nacionalne bezbednosti – istakla je Ana Brnabić.

Situaciju na KiM je ocenila kao veoma složenu, ukazujući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da napravi dobar dogovor u granicama mogućeg kada je reč o ličnim kartama. Podsetila je i da je to u okvirima sporazuma koji je potpisan 2011. godine.

– Predsednik je uspeo da to sve bude isto i samo imamo veliki disklejmer koji kaže da to ne podrazumeva priznanje takozvane republike Kosovo i ne dovodi u pitanje Srbiju na teritoriji KiM, što je u skladu sa Rezolucijom UN 1244 – rekla je Ana Brnabić i dodala da to Srbima na KiM znači veliku bezbednost i osećanje pripadnosti Srbiji.

Rast plata i penzija

Dobro je težiti ka miru, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković za “Vesti” i dodaje da na prvom mestu treba da bude odbrana vitalnih nacionalnih interesa.

– Naša država je pod stranim pritiskom i ono što treba prvo da uradi je da odbrani Kosmet i Republiku Srpsku. Težnja miru je prioritet, ali ne po cenu nacionalnih interesa – kaže Anđelković.

Mandatarka Ana Brnabić je ukazala da je Srbija krenula da se menja na neverovatan način od 2014. godine.

– Od tada je to politika kontinuiteta, fiskalne odgovornosti, ekonomske stabilnosti, sve boljeg okvira investicionog okruženja, što znači konstantan rast plata i penzija – rekla je Brnabićeva.

Najavu premijerke Ane Brnabić da će jedan od prioriteta biti energenti, pozdravio je ekonomski ekspert Kostadin Pušara.

– Glavna tačka buduće vlade je da se država obezbedi svim vrstama energenata, jer je to uslov za funkcionisanje privrede i domaćinstava – kaže Pušara za “Vesti”, uz napomenu da osim gasa i nafte, ostalih energenata ima dovoljno u Srbiji.

Kosmet pod kontrolom

Prema njegovim saznanjima, država je već uradila bilanse o domaćim i stranim potencijalima.

– Vreme je pokazalo da se država pripremala za sva dešavanja u Evropi i da je Vlada imala viziju i procenu. Verujem da će tako biti i ubuduće – kaže ovaj ekonomski stručnjak.

Pitanje Kosova i Metohije, on takođe vidi kao jedno od prioritetnih, ističući da se ono pokazuje kao tempirana bomba, ali da to Srbija uspešno drži pod kontrolom.

Svet vidi stabilnost

Kao vrlo važno pitanje, Pušara ističe činjenicu da je Srbija uspostavila jače koordinate na spoljno političkom planu i da veruje da će i ubuduće spoljna politika ići u dobrom pravcu.

– Videli su i inostrani partneri da je vlast stabilna, kao i stabilnost na ekonomskom i socijalnom planu, pa očekujem da će strane investicije biti još veće – kaže ovaj ekonomista i naglašava da je od izuzetne važnosti to što Srbija ima dovoljno hrane iz sopstvenih izvora.

Vlada u septembru

Ana Brnabić je rekla da se nada da će Srbija do kraja septembra imati novu vladu koja na prvom mestu zahteva hrabar tim.

– Ja se nadam do kraja septembra, ali razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki, ništa se tu ne podrazumeva i mislim da je to u politici očekivano – objasnila je Ana Brnabić.

Fokus na tehnologijama

Mandatarka Ana Brnabić istakla je da će nova vlada insistirati na završetku mnogih infrastrukturnih projekata, putne i železničke infrastrukture, ali i životne sredine u smislu najpraktičnijih stvari, kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalne deponije.

– Pored toga, važno je dodatno ulaganje u savremene tehnologije, a sledeći fokus je oblast razvoja veštačke inteligencije, biotehnologije i biomedicine. To su stvari koje moramo da nastavimo uprkos svim izazovima – naglašava Brnabićeva.

Možemo do 60 milijardi dolara

Poljoprivreda, prema oceni analitičara i publiciste Branislava Gulana, mora da bude strateška privredna grana u Srbiji. On objašnjava da kada bi vrednost poljoprivredne proizvodnje bila i do 60 milijardi dolara imala bi status strateške grane.

– Lepo je bilo ovih dana videti da je kompanija koja je najveći proizvođač hrane u Egiptu i najveći uvoznik žitarica zainteresovana za naše proizvode. I da je u Srbiji boravila i delegacija Irana, takođe zainteresovana za uvoz kukuruza i drugih žitarica, goveđeg i junećeg mesa, ali i za plasman srpskog semena i semenskog materijala – ukazao je Gulan.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da Srbija promeni koncept funkcionisanja poljoprivrede prema kojem imamo 1.000 evra vrednosti proizvodnje po hektaru godišnje, umesto da to bude najmanje 10.000 evra. Ako ne napravimo preokret ostaćemo bez sela i biti sirotinja. Od kakvog je značaja za jednu zemlju da može da prehrani stanovništvo u kriznim vremenima i da ima viškove poljoprivrednih proizvoda jasno je pokazala pandemija virusa korona – kaže Gulan za “Vesti”, uz napomenu da ne čudi zato što je Kina ovih dana svojim partnerima u 17 zemalja Jugoistočne Evrope poručila da će narednih pet godina na 170 milijardi dolara povećati uvoz njihove robe, sa naglaskom na poljoprivredu i agroindustrijski kompleks.

Srbija, kako kaže Gulan, ima kvalitet, ali smatra da joj je potrebna prerađivačka industrija i da proizvođači imaju uticaj na komplet proizvodnju i cene.

Oslonac na nauku

Gulan ukazuje da Srbija ima plodnu zemlju i pametne ljude, ali da u narednim godinama akcenat treba staviti na nauku.

– Klima se menja, idu suše i zato treba stvoriti nove sorte i hibride pšenice i kukuruza koje ćemo ranije saditi da kroz 20 ili 30 godina ne bismo imali upola manju proizvodnju – upozorio je Gulan.

Kurti ne želi jedino mir

Premijerka Ana Brnabić je ukazala da još nije rešeno pitanje registarskih tablica za automobile Srba s Kosmeta.

– Mi se ništa nismo dogovorili što se tiče tablica, jer tu Aljbin Kurti nije spreman za kompromis. Predložili smo rešenja, statusno neutralne tablice. To nije hteo da prihvati i još traju razgovori – kazala je mandatarka.

Ona podseća da će Priština krenuti u sprovođenje odluke o zameni tablica 1. septembra.

– Niko ne zna šta može da se desi. Videli smo do sada da je Kurti spreman na sve i da je mir jedino što ne želi. Nestabilnost mu služi kao alibi da pokrije druge probleme na Kosovu koje ne može da reši – naglasila je Ana Brnabić i apelovala na nacionalno jedinstvo po ključnim pitanjima.

U tom smislu, navela je da su na KiM restrikcije struje svakodnevne, kao i da nisu u stanju da obezbede električnu energiju, a tek je avgust.