EPA-EFE/MICK TSIKAS
Entoni Albaneze i Skot Morison u Parlamentu

Ukoliko Laburistička stranka pobedi na predstojećim saveznim izborima i formira Vladu Australije, milijarde dolara biće uložene u oporavak sektora brige o starijim ljudima.

To je bilo jedno od ključnih obećanja lidera opozicije Entonija Albanezea koji je u četvrtak uveče objavio odgovor na savezni budžet koalicione vlade.

Tako su dve najjače političke opcije u zemlji praktično predstavile glasačima svoje predizborne programe, na manje od dva meseca pred izlazak građana na birališta.

– Ako želimo da promenimo brigu o starima na bolje, onda treba da počnemo od promene savezne vlade. Jednostavna istina je da su liberali imali skoro punu deceniju da urade nešto po pitanju brige o starima, ali čak ni privremeni izveštaj kraljevske komisije, pod strašnim naslovom “Zanemarivanje”, nije bio dovoljan da ih podstakne na akciju – poručio je Albaneze.

Ukoliko Koalicija ostane na vlasti, ništa se neće promeniti, ni po pitanju starih ljudi, ni po pitanju zarada zaposlenih, koje već duže vreme stagniraju, jedna je od poruka opozicije, koja tvrdi da će sa liberalima sumorna sadašnjost biti i sumorna budućnost za Australijance.

Albanezeovo obećanje “teško” 2,5 milijardi dolara uključuje danonoćne medicinske sestre u staračkim domovima, bolju hranu i bezbednije uslove za štićenike, kao i veće plate za radnike.

Lider opozicije je predstavio pet stubova na kojima će se zasnivati plan laburista za smanjenje troškova života i povećanje plata. To su: plan za podsticanje investicija i radnih mesta u jeftinoj, obnovljivoj energiji, Plan za veću proizvodnju u Australiji, veća ulaganja u infrastrukturu, više dostupnih mogućnosti za obuku radnika i jeftinija briga o deci za sve porodice.

Albaneze je rekao da posle svih izazova i žrtava tokom pandemije, poplava i požara, Australijanci zaslužuju bolji budžet za bolju budućnost.

On je naglasio da pod liberalno-nacionalnom koalicijom cene svega rastu – od hrane i benzina, do stanarine, čuvanja dece i lekarskih računa.

– Samo su plate ostale gde su i bile – rekao je Albaneze. – Da budem jasan u vezi s ovim: ne možete najgoru deceniju rasta plata svesti na izgovor da se radi o dugom spletu nesrećnih okolnosti. To nije zbog kovida, niti se radi o nesrećnim okolnostima. Jednostavno, ova vlada želi da vaše plate budu niske – poručio je lider opozicije.

Šta obećava koalicija?

Budžet Koalicije ima četiri ključna prioriteta, i to: olakšice za rastuće troškove života, dugoročni plan za otvaranje novih radnih mesta, ulaganje u osnovne usluge i jačanje sektora odbrane i nacionalne bezbednosti.
Savezni blagajnik Džoš Frajdenberg obećao je da će oko šest miliona penzionera i vlasnika koncesionih kartica dobiti po 250 dolara jednokratne pomoći, a budžet uključuje i proširenje poreskih olakšica na zarade osoba s niskim i srednjim prihodima, koje zarađuju do 126.000 dolara godišnje.
Takođe, akciza na gorivo je smanjena sa 44 na 22 centa po litru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here