Vesti
Ostala bez sina o kome je godinama brinula: Roksanda i Vladeta Spasojević

Starici Roksandi Spasojević (72) iz sela Brnjica na Pešteru, majci nedavno preminulog Vladete Spasojevića (45), nepokretnog štićenika Humanitarnog mosta “Vesti”, uručena je donacija od 100 australijskih dolara koju je poslao naš anonimni čitalac iz Australije.

– Hvala mnogo tom dobrom čoveku, hvala mnogo “Vestima” i svim drugim čitaocima koji su pomogli mom Vladeti da lakše prebrodi sirotinju i sve nedaće koje su nas snašle. Taman kad smo se solidno skućili, kad su nam dobri ljudi uredili dvorište i pristupne staze do kuće, kad smo očekivali motorna kolica za Vladetu i nadali se boljim danima, sudbina je htela da moj sin iznenada ode od srčanog udara. Donacija će nam dobro doći da mu pripremimo parastos za 40 dana – priča sa suzama starica Roksanda.

Ona se, uprkos poodmaklim godinama, junački borila za svog sina.

– Bolovao je od multiple skleroze, ali je sve do prošle godine bio na nogama. Bolest je pogoršana nakon kobnog pada s konja, od tada je bio prikovan za invalidska kolica. Obišla sam sa njim sve bolnice od Novog Pazara do Beograda dok mi na kraju lekari nisu rekli da Vladeta više nikada neće ustati. Živeli smo teško, jedva sastavljali kraj s krajem, a posle tekstova u “Vestima” i poseta humanitarca Hida Muratovića naš život se promenio nabolje. Nažalost, božjom voljom, sve je kratko trajalo – priča baka Roksanda i moli nas da prenesemo pozdrave i zahvalnost svima koji su pomogli njenom Vladeti.

Dve donacije stigle su i na planinu Rogoznu, po mnogima najsiromašniji kraj u Srbiji. Nakon što smo nedavno objavili da je mala Marija Mara Milanović iz Žunjevića na ovoj planini od naših čitalaca dobila knjige i kompletan školski pribor, naša čitateljka Slavica Vuković iz okoline Berna u Švajcarskoj poslala je Mari i njenim roditeljima Milanu i Evi 50 franaka da, kako je napisala u pismu, devojčici kupe “najtoplije čizme za zimu”.

– Pošto je Mara od Hida Muratovića dobila dva para čizama, kupićemo joj nepromočivu zimsku jaknu koja će joj takođe mnogo značiti. Hvala donatorki do neba, svaki dinar i svaka pomoć su nam zlata vredni – priča glava porodice Milan Milanović.

Naglašava da je godina bila sušna, da ništa nije rodilo na Rogozni i da ne zna kako će sa porodicom prezimiti zimu. Da nevolja bude veća trošna kuća prokišnjava, a problemi sa žučnom kesom se komplikuju, pa je neizbežna operacija koju će najverovatnije (ako sastavi novac) morati da plati, pošto godinama ne plaća porez i doprinose, pa nema zdravstveno osiguranje.

– Od čega da platim kada ne mogu ni da se prehranim?! Da bi se operisao moram najpre da se izborim za zdravstvenu knjižicu, što je pravi hod po mukama i gotovo nerešiv problem, u suprotnom, moraću operaciju da platim, ni sam ne znam odakle – žali se Milan.

Ništa od puta

Cela Rogozna je još u bespuću, a pre dve decenije započeti put Zvečan – Novi Pazar, koji je trebalo da poveže sever Kosova i Rašku oblast, samo delimično je asfaltiran. Gotovo sva sela zimi su danima, a nekada i mesecima, odsečena od sveta. Zbog toga se sa Rogozne odselilo čak 80 odsto stanovništva. Ostali su samo starci i sirotinja o kojima niko ne brine.

Još 100 evra Balovićima

Nakon nedavne pomoći naših čitalaca u knjigama, školskom priboru, odeći i namirnicama, porodici Tihomira Balovića iz Rajetića na Rogozni, kome su pre nekoliko godina čitaoci “Vesti” i organizacija Srbi za Srbe izgradili novu kuću i školovali najstariju ćerku Vericu, stigla je nova pomoć od 100 evra od našeg čitaoca Marinka iz Nemačke.

On je Tihomiru, njegovoj teško bolesnoj supruzi Milici i deci Veljku, Sari i Kristini poželeo da budu dobri đaci i da se ovom donacijom što bolje utople pred dugu i tešku planinsku zimu.

– Hvala našim donatorima i svim dobrotvorima, da njih nije bilo, ne znam kako bismo opstali na surovoj planini. Svaka pomoć nam je dobrodošla i znači nam puno u borbi za goli opastanak – ističe Tihomir Balović.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.