vienna.mfa.gov.rs
Episkop Andrej i Nebojša Rodić

U ambasadi Srbije u Beču danas posle podne je proslavljena lekarska slava Sveti Kozma i Damjan, uz prisustvo brojnih medicinskih radnika srpskog porekla.

Vladika austrijsko-švajcarski Andrej osveštao je, u prisustvu ambasadora Srbije Nebojše Rodića, slavski kolač u čijem lomljenju su učestvovali srpski lekari, farmaceuti, zubari, medicinske sestre.

U svom obraćanju prisutnima vladika Andrej je poručio da smo svi svedoci kritičnog monenta kada treba slušati lekare.

– Ovo nije versko pitanje, već pitanje za naše lekare. Povinujmo se njihovom savetu i pomoći – rekao je episkop.

Rekao je da srpski sveštenici dolaze u bolnice, poštujući sve mere, kako bi pričestili naš narod, u želji da budu uz njih.

Ambasador Rodić naglasio je da Austrija prolazi kroz tešku epidemiološku situaciju u kojoj su brojke petocifrene.

On je naglasio da se, u aktuelnoj situaciji, treba setiti medicinskog osoblja koje od početka pandemije neumorno radi na spasavanju ljudskih života.

Doktorka Zorica Mijalković, koja ima svoju ordinaciju u Beču, je kazala da je austrijska vlada bila prinuđena da reaguje novom merom zbog dramatičnog rasta broja novoobolelih.

Mijalković je ukazala da je u njenoj ordinaciji do sada imala već više od 1.000 pacijenata koji su oboleli od Covida-19 i da je broj obolelih oko 10 nedeljno, ali i da je bilo trenutaka kada ih je bilo i 15 u jednom danu.

Kaže da je među našim građanima više onih koji pozitivno gledaju na vakcinu i koji su se vakcinisali, ali da postoji i jedan broj onih koji su nesigurni i onih koji su odlučili da se ne vakcinišu.

Doktor Slađan Jeremić sa odeljenja za Okonlogiju bečkog kliničkog centra “Donaušpital” ističe da korona značajno utiče na rad bolnica koje su sve više preopterećene.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je najvažnija vakcinacija, što savetuje i svojim pacijentima.

Inače, austrijska vlada donela je odluku da od ponoći primeni meru zaključavanja svih nevakcinisanih.

Uskraćivanjem slobode kretanja nevakcinisanim vlada želi da dodatno podstakne vakcinaciju, ali pre svega smanji kontakte, i time širenje koronavirusa u trenutku kada se svakodnevno beleži petocifreni broj novoobolelih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here