Vladika Artemije na sudu 21. aprila?

0

Vladika Artemije kao svedok u procesu protiv svojih saradnika

 

 

Vladika Artemije trebalo bi da se, kako se nezvanično saznaje, pojavi u procesu protiv pritvorenog Predraga Subotičkog, čelnog čoveka Eparhijskog graditeljskog centra "Rade neimar", i arhimandrita Simeona Vilovskog o čijem izručenju tek treba da odluče pravosudni organi u Grčkoj.

 

Subotički i Vilovski se sumnjiče za proneveru 350.000 evra crkvenog novca. Vilovski je inače posle hapšenja u Solunu pušten na slobodu uz obavezu da se u određenom vremenskom periodu javlja nadležnim institucijama dok grčko pravosuđe ne odluči da li će ga izručiti.

 

U Beogradu je u utorak održana sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ali posle sastanka nije saopšteno o čemu je bilo reči, niti da li je crkvena vlada za predstojeći Sveti arhijerejski sabor precizirala dnevni red.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC 26. aprila trebalo bi da se razmatra i izveštaj sinodske komisije koja radi na ispitivanju materijalnog poslovanja Eparhijeraško-prizrenske, budući da je zbog sumnji u malverzacije najbližih saradnika vladike Artemija Radosavljevića, on privremeno razrešen sa dužnosti episkopa raško-prizrenskog.

 

Mada je na zvaničnom veb sajtu Eparhije raško-prizrenske najavljeno da je i privremeni administrator te eparhije vladika Atanasije Jevtić pozvan na sednicu Sinoda nakon današnjeg sastanka crkvene vlade, u Patrijaršiji SPC nije bilo moguće doći do potvrde da li je vladika Jevtić bio prisutan, ali ni do saznanja da li se Sinod bavio aktuelnom situacijom u Eparhiji raško-prizrenskoj.

 

Ranije je oficijelna eparhijska informativna služba najavila da će se uoči Sinoda održati sastanak sinodske komisije za ispitivanje stanja u Eparhiji raško-prizrenskoj zbog čega su, prema njihovim navodima, u Beogradu od ponedeljka vladika Atanasije Jevtić i vikarni episkop Teodosije Šibalić.

Prema zvaničnom eparhijskom saopštenju, boravak u Beogradu Jevtić je iskoristio da na Kliničkom centru obavi i kontrolni pregled krvnih sudova nogu, čime su posredno demantovane spekulacije da je vladika Atanasije u nedelju uveče primljen u bolnicu u Nišu, odakle je posle ukazane pomoći prebačen u Beograd zbog trobožnjih ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here