Vladika Atanasije služio liturgiju u Prištini

0

 

Ovo je druga liturgija koja je služena u tom hramu od marta 2004. godine, kada je bio zapaljen. Na liturgiji je bilo i pričestilo se tridesetak vernika iz Prištine.

 

Vladika Atanasije

U obnovljenom prištinskom hramu episkop Atanasije je govorio o značaju Svetog Nikole za ceo hrišćanski svet, kao i za svakog hrišćanina pojedinačno.

 

"Sećam se da smo ga mi koji ga slavimo čekali kao deku koji treba da dođe. Kao naše dečje radovanje Svetom Nikoli tako je naša radost sada ovde u ovom svetome hramu, da se okupljamo, da njega molimo da nas pred Gospodom štiti, ali i da iskreno otvaramo srce svoje", rekao je on.

 

 

Obnovljena crkva Svetog Nikole osveštena je 20. februara ove godine, a bila je spaljena tokom nasilja kosovskih Albanaca, marta 2004. godine. Osveštavanje crkve je okupilo blizu 200 vernika, a dolazak na osveštavanje je za neke od njih bio prvi boravak u Prištinu posle 11 godina.
 

Obnova hrama – zajednička akcija

Crkva u Prištini je obnovljena u akciji Saveta Evrope, Evropske komisije, kosovske vlade i Eparhije raško-prizrenske. Inače, u martovskom nasilju 2004. na Kosovu je porušeno preko 30 objekata, a od crkve Svetog Nikole su ostali samo zidovi…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here