Mitropolija australijsko-novozelandska SPC
Mališani iz "Oplenca" i episkop Siluan

Otvaranje unutrašnjih granica Australije omogućilo je normalizaciju života i povratak nesmetanih putovanja kroz sve države i teritorije.

Čim su se stvorili uslovi, i episkop australijsko-novozelandski Srpske pravoslavne crkve, Njegovo Preosveštenstvo gospodin Siluan, pošao je u kanonsku posetu parohijama u Južnoj Australiji i Viktoriji.

Vladika Siluan je posle duže vremena bio u prilici da obiđe hramove, sveštenstvo i verni narod u Južnoj Australiji, gde se zaputio iz Sidneja prošle subote, 27. februara. Posetu je započeo u Metohu rođenja presvete Bogorodice u Inglvudu, nedaleko od Adelajda.

Tamo je služio svetu arhijerejsku liturgiju na praznik prepodobnog Avksentija i Svetog Kirila slovenskog.

Episkopu su sasluživali arhijerejski zamenik arhimandrit Petar, protojerej-stavrofor Zoran Ivanić, administrator Metoha, kao i đakon Jovan Jovčić, uz prisluživanje ipođakona i čtečeva.

“Besedeći prisutnom narodu, vladika Siluan se osvrnuo na teškoće savremenog života svakog hrišćanina. Blagodareći Gospodu na ovom divnom danu, episkop je besedio o porukama današnjeg Jevanđelja, iskazujući radost ponovnog susreta nakon dužeg vremena. Posle svete liturgije, uz posluženje trpezom ljubavi, episkop se zadržao u razgovoru s nadležnim sveštenikom, ocem Zoranom i vernim narodom,” navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Mitropolije.

Doček ispred Crkve Svetog Save u Vudvil Parku

Narednog dana, u nedelju o bludnom sinu, vladika je služio liturgiju u Crkvi Svetog Save u Vudvil Parku. Veliki broj pripadnika srpske zajednice okupio se tog sunčanog dana u prelepom hramu nadomak centra Adelajda, kako bi posle dugo vremena videli episkopa ovdašnje Mitropolije.

Veličanstveni doček posebno su ulepšali mališani iz najmlađe grupe folklornog ansambla “Oplenac” iz Adelajda, koji su obučeni u narodne nošnje stajali u porti hrama i s nestrpljenjem čekali da se pojavi episkop Siluan, kojeg su zatim srdačno pozdravili.

Vladika Siluan je načalstvovao svetu arhijerejsku liturgiju, a sasluživali su starešina Crkve Svetog Save u Vudvil Parku protojerej Strahinja Janjić, arhimandrit Petar Radulović, protojerej-stavrofor Zoran Ivanić i đakoni Mišel Miočinović i Jovan Jovčić. Posle molitve i pričešća poslužena je trpeza ljubavi u parohijskom domu.

Episkop Siluan je svoju arhipastirsku posetu Južnoj Australiji završio u utorak, 2. marta, obilaskom Misionarske parohije Svetog proroka Ilije u Kuber Pidiju, malom rudarskom mestu duboko u unutrašnjosti kontinenta.

Služba u Kuber Pidiju

Vladika je obišao ovu u svetu jedinstvenu crkvu, koja je isklesana u steni i u celosti se nalazi ispod zemlje (dubina od tri do 17 metara).

Svetoj liturgiji u Crkvi Svetog proroka Ilije prisustvovalo je i nekoliko pripadnika srpske zajednice koji i dalje žive u Kuber Pidiju, mestašcu sa oko 2.500 stanovnika, koje je širom sveta poznato po najkvalitetnijem opalu, ali i po jedinstvenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Podzemni Hram Svetog proroka Ilije sagradili su početkom devedesetih godina prošlog veka naši ljudi koji su radili u rudniku dragocenog mineraloida.

Služba u Vudvil parku

Na Zadušnice u Ilajnu

Po završetku posete Kube Pidiju, vladika Siluan je otputovao u Viktoriju, gde će narednih dana nastaviti svoju arhipastirsku posetu. Na Zadušnice, u subotu 6. marta, episkop australijsko-novozelandski služiće svetu liturgiju u Manastiru Sveti Sava u Ilajnu, a narednog dana na Mesopusnu nedelju u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Vladika Siluan u obilasku Crkve Svetog proroka Ilije

Poseta senator Antiću

U okviru kanonske posete srpskoj zajednici Južne Australije, Vladika Siluan se sastao i sa prvim senatorom srpskog porekla, Aleksom Antićem. Episkop je u pratnji arhimandrita Petra Radulovića i protojereja Strahinje Janjića posetio senatora Antića i tom prilikom pohvalio njegovo zalaganje i borbu u očuvanju hrišćanskih vrednosti.

Vladika Siluan je istakao da je vreme u kome živimo sve više prepoznatljivo po anti-hrišćanskom duhu i sentimentu, te da se ovo na najeksplicitniji način manifestuje u zakonima koji se donose poslednjih nekoliko godina. Na sastanku vladike Siluana i senatora Antića razmatrane su i mnoge druge važne teme vezane za srpsku zajednicu u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here