Vladika Fotije: Josipoviću, spreči formiranje HPC

0

 Vladika Fotije i nekadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić
 

Vladika Fotije u danas objavljenom pismu upućenom predsedniku Hrvatske upozorava da "pomenuta HPC u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i istorijsko izvorište ima u Pavelićevoj NDH".

Srpska narodna stranka (SNS) osudila je danas najavljeno osnivanje takozvane "Hrvatske pravoslavne crkve", ocenivši da Hrvatska mora da vodi računa da se ni jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruženje i da mora primeniti zakonske i kaznene mere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog delovanja protiv Srba".

 

"Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših sveštenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prestupa, oduzet sveštenički čin, odnosno inicijativom udruženja čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici", ističe se u otvorenom pismu SNS-a.

"Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić je pored svirepih zločina i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, 1942. godine formirao tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, sa ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve na prostorima Hrvatske", ističe Fotije.

U pismu Fotije naglašava svoju pastirsku dužnost da Josipoviću ukaže na militantnu i proustašku prirodu tog udruženja u formiranju koje bi "svojim eventualnim radom i delovanjem moglo doprineti ponovnom povampirenju rasnih teorija i verske netrpeljivosti, koje nemaju nikakvu prođu, pa čak su i zakonom zabranjene u većini zemalja današnje demokratske Evrope".

Vladika Fotije upozorava da u trenutku kada SPC i pravoslavni Srbi u Eparhiji dalmatinskoj, posle nedavnog tragičnog rata, pokušavaju da žive isceljujući duhovne i materijalne rane i brinući se o životu i opstanku naroda, koji je vekovima živeo i živi na ovim prostorima, pomislio da je došao mir, "pojavljuje se jedno ovakvo zlokobno udruženje, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga – trenutno Srba i Srpske pravoslavne crkve".

U pismu se izražava očekivanje da će Josipović "svojim predsedničkim autoritetom pomoći da se zaustavi i suzbije eventualna registracija takvog udruženja koje sa sobom ne donosi mir ni prosperitet, već nagoveštava novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njenim građanima, koji teže ulasku u EU".

Najava formiranja tzv. Hrvatske pravoslavne crkve i to u Zadru gde su najviše prisutni recidivi ustaštva i napadi na srpske povratnike izazvala je velike reakcije među Srbima.

Nakon saopštenja informativne službe Dalmatinske eparhije SPC koja je reagovala na tu najavu, upozoravajući da je takva kvazicrkvena tvorevina delovala u NDH aktom poglavnika Pavelića i da je služila za rasrbljavanje Srba, oglasila se svojim saopštenjenjem i Srpska narodna stranka koja je takođe osudila takve najave.

 

SNS kao glavnu zamerku navodi što na internet stranici takozvane "Hrvatske pravoslavne zajednice" piše da je temelj osnivanja crkve delovanje za vreme Nezavisne Države Hrvatske.

 

U pismu, koje je potpisao predsednik stranke Milan Rodić, naglašava se da ova zajednica nastavlja ideju toga razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj i negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge istorijski značajne Srbe.

 

U Zadru je u petak osnovana tzv. hrvatska pravoslavna crkva za "hrvatske pravoslavce" koji, kako se navodi, ne žele da se poistovjećuju sa Srbima.

 

Jedan od incijatora osnivanja "nove crkve", izvesni "iguman Jelisej" izrazio je nadu da će hrvatska država i celokupna javnost obnavljanje "hrvatske pravoslavne crkve" doživeti kao "duhovnu potrebu dela svojih žitelja i priznati je kao primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj".

 

Prethodno su, pre nekoliko mjeseci, osnovali tzv. hrvatsku pravoslavnu zajednicu, s ciljem da u nju uključe što više Hrvata i Hrvatica, koje su u proglasu pozvali da "svojim razumom procene nasušnu potrebu za postojanjem takve organizacije", podsećajući na "bratske hrišćanske narode koji su živeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here