Vladika Irinej: Papa dobrodošao u Srbiju

0

To je sada samo na nivou priča i želja pape Benedikta XVI da povodom obležavanja Milanskog edikta poseti Srbiju, kazao je Irinej Tanjugu i dodao da veruje da bi Crkva u celini pozdravila njegov dolazak.

 

"To bi bio korak susreta i kontakata pravoslavne i zapadne crkve i od njega ne može biti štete, već samo koristi, jer bez kontakata i razgovora ne može biti ni promena onoga što je ideal i interes za jedinstvo hrišćanske crkve", naveo je Irinej.

 

On je podsetio da je i ranije za života počivšeg patrijarha Pavla bilo izraženih želja da papa poseti srpsku crkvu, ali da je tada odgovoreno da "prilike nisu zrele i da ima puno razloga da se to ne dogodi".

 

Irinej je ukazao i da je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom nedavne posete Vatikanu pozvao papu da poseti Srbiju, ali je objasnio da je reč o pozivu države koji nema nikakve veze sa stavom Crkve.

 

Nijedan rimski pontifeks do sada nije posetio Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a
papa Benedikt XVI sada ima pozive da poseti sve balkanske zemlje. Analitičari ocenjuju da Beograd svakako ima poseban značaj, jer je sedište najbrojnije i najuticajnije pravoslavne crkve regiona, ali i grad u kome je uspešno nastavljen pravoslavno-katolički bogoslovski dijalog, posle decenijskog prekida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here