B. Simonović
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Veliki trg i široki prostor oko hrama Uspenja presvete Bogododice u Podgorici, kao i svi parkovi ispred obližnjih stanbenih blokova bili su danas pretesni da prime sve vernike i narod koji se sabrao iz cele Crne Gore, Hercegovine, Srbije i Kosova i Metohije na Trojičindanski sabor da izraze protest protiv nauma crnogorske vlasti da usvajanjem novog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica izvrši svojevrsni puč uperen protv Mitropolije Crnogorsko-primorske i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske.

Desetine hiljada, ne samo vernika, okupilo se i ni paklena vrućina, ni svi pritisci i pokušaji zastrašivanja od strane vlasti, nisu ih omeli da mirno, dostojanstveno, bez ijedne političke ili kakve druge parole, transparenta, bilo kakvih drugih obeležja mimo crkvenih, iskažu nezadovoljstvo tim jednostranim aktom vlasti i pokušajem da umesto Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija sa tradicijom na ovim prostorima starijom više od osam vekova, ustoliče nekakvu samozvanu, nekaknosku crkvenu zajednicu, tobožnju autokefalnu crnogorsku crkvu.

– Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo, zapravo, zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda od kojih je više od 95 odsto državljana Crne Gore – stoji pored ostalog u proglasu koji je u ime Mitropolije crnogorsko-primorske i tri pomenute eparhije saopštio vladika Joanikije.

“Više je nego jasno da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama – kazao je dalje vladika Joanikije i upozorio na velike i nesagledive posledice takve silobatnosti vlasti i njenog pokušaja da kršenjem Ustava na brutalan i nasilan način jednu lažnu crkvenu organizaciju proglasi ‘državnom verskom zajednicom'”.

– Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi Zakon koji će obezbediti ravnopravnost i jednakost i koji će dobrovoljno biti poštovan i primenjivan od svih zajedno i svakoga pojedinačno. Samo na taj način Crna Gora može da bude sigurna da je kuća svih njenih građana, a posebno vernika kao najbrojnije populacije crnogorskog društva. U suprotnom i na način na koji je to predviđeno Predlogom zakona produbljuju se podele u i onako podeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratomržnja i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi.

Iz tih razloga – stoji na kraju proglasa – zahtevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure povuče predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti. Danas se pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja saborno zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, živote naših svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka, tako nam Bog ljubavi, sveti Petar cetinjski i sveti Vasilije ostroški pomogli!

Ove reči vladike Joanikija dočekane su gromoglasnim aplauzom i pokličima podrške, a sve je i pre i potom proteklo u pravoj, istinskoj sabornoj atmosveri, bez grke reči, bez ijednog transparenta, političke, ili bilo kakve druge poruke ili znamenja mimo verskih i crkvenih.

Pri tom valja naglasiti da ni na širem prostoru, osim redara koje je obezbedio organizator, nije primećen nijedan uniformiosani policajac ili kakvo drugo službeno lice, odnosno da je ovaj možda najmasovniji skup u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija protekao bez ijednog incidenta.

2 COMMENTS

  1. Joanikije jesi li mislio Sv Vasilija otimati iz Ostroga i vucati ga po hrašini do Hercegovine? Joanikijem, vi ste htjeli spaliti mošti SV Vasilija Ostroškog i Sv Petra Cetinjskog i batali šuplju priču, lažni Hercegovče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here