Vladika Jovan na slobodi do Božića?

0

A. Čukić
Mučenik: Vladika Jovan
 

– Uprkos prestupima, ne treba ga u ovim svetim danima pred Božić ostaviti bez nade i vere u milosrđe – navodi se u saopštenju MPC.

Ovakvu odluku arhijereji nepriznate crkve doneli su na vanrednoj sednici Svetog sinoda, neposredno nakon posete mitropolita Ilariona, drugog čoveka Ruske pravoslavne crkve. On je u Skoplju razgovarao sa poglavarom MPC, Stefanom, premijerom Nikolom Gruevskim i predsednikom Đorđem Ivanovim, koji jedini ima ovlašćenje da pomiluje nekoga.

U saopštenju MPC se navodi da je poziv za pomilovanjem Jovana Vraniškovskog usledio "zbog viših ciljeva", a na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore crkvenih vlasti Skoplja i Beograda o rešenju statusa Makedonske pravoslavne crkve.

Ruski mitropolit Ilarion sreo se u klinici u Skoplju i sa vladikom Jovanom kome je zdravlje u zatvoru Idrizovo ozbiljno narušeno.

Nakon oficijelnog zahteva MPC nadležnim vlastima, postupak pomilovanja vladike Jovana može da počne. Tako se Vraniškovski, koji se u poslednjih 12 godina u zatvoru nalazi po osmi put, na slobodi može naći još pre Božića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here