Vladika: Mnogi odlaze sa Kosova

0

Ne smemo se odreći onoga što se nisu odricali naši preci: Vladika Teodosije

"Ne smemo se odreći onoga što se nisu odricali naši preci – ni vere naše pravoslavne, ni imena svoga, već da sledimo primer naših predaka koji se nisu odrekli onoga što su njima predali njihovi preci, već su žrtvovali i svoje živote za istinu i za pravdu", rekao je episkop Teodosije.

 

Prema njegovim rečima, mnogi se odlučuju da odu sa Kosova i prodaju sve što su nasledili od predaka.

"Oni daju ono što je mnogo vrednije za ono vremeno, prolazno, odriču se nasleđa da bi ovozemaljski život sebi i svojoj deci učinili ugodnijim", rekao je vladika.

 

"Treba da znamo da smo pozvani da sačuvamo sve što su naši preci životom svojim čuvali i mnogo puta svojom mučeničkom krvlju potvrdili", dodao je episkop i podsetio na monahe SPC-a koji nisu želeli da napuste svoje manastire na Kosovu i nakon povlačenja srpske vojske i policije – Stefana, koji je nestao 1999. godine, i Haritona, čije je obezglavljeno telo iste godine pronađeno kod Prizrena.

 

Proslavi manastirske slave prisustvovali su i Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije vlade Srbije za KiM i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova.

 

Ktitor manastira Banjska je srpski srednjovekovni kralj Milutin. Manastir Banjska je spomenik kulture prve kategorije od značaja za Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here