J. Gajeskov
Pričešće vernika na Veliku subotu u Kabramati

Na Veliku subotu liturgiju svetog Vasilija Velikog u Kabramati služio je vladika Siluan, a sasluživali su protojereji-stavrofori Đuro Đurđević i Nikola Bilić, parosi kabramatski, kao i protođakon Petar Mrakić i đakon Miloš Raketić, sekretar Eparhije.

I ovom prilikom istakao se crkveni hor svojim predivnim pevanjem, kao i prisluživanje čtečeva pri hramu Svetog Đorđa, potpomognutih i onima iz drugih sidnejskih parohija.

Naročito dirljivo bilo je u ponoć kad je posle litije oko hrama, služeno jutrenje – Vaskrsenje Hristovo, kao i na prvi dan Vaskrsa kad je služena sveta liturgija, uz osvećenje i podele vaskršnjih jaja.

Podsetimo, svečano je bilo i na Veliki petak prilikom iznošenje Plaštanice, pred kojom je čitan apostol i jevanđelje za vreme liturgije, u prisustvu mnogobrojnih vernika koji su ispunili ovu našu svetinju.

Tomina nedelja i Đurđevdan

Na Tominu nedelju, 5. maja (mali Vaskrs), sveta liturgija u Kabramati počinje u 10.00 časova, a od 18.00 časova Večernje uoči hramovne slave, odnosno Đurđevdana, koji je u ponedeljak, 6. maja, kad sveta liturgija počinje takođe u 10.00 časova, sa litijom oko hrama i slavskim ručkom.

Izvor:
J. Gajeskov

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here