Vesti
Molitva pre ručka

Posle bezmalo tri godine od zatvaranja međunarodnih granica, Njegovo preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan posetio je Novi Zeland.

Vladika je u pratnji protojereja Gorana Ćećeza, 30. septembra doputovao u Velington, u dugo očekivanu arhipastirsku posetu novozeladskim parohijama.

Pričest posle liturgije

“Po dolasku, vladika Siluan je posetio hram Svetog Save na Ajland Beju u Velingtonu i upoznao se sa dinamikom renovacije i ulepšavanja najudaljenijeg svetosavskog oltara, od zavetnog Hrama srpskog naroda u Beogradu. Episkop Siluan je tom prilikom posebno pohvalio nedavno završen ikonopis i napredak na izradi novih ikona za Ikonostas“, navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici Mitropolije.

Narednog dana, u subotu 1. oktobra, u ovom hramu služena je sveta arhijerejska liturgija, u kojoj su episkopu Siluanu sasluživali protojerej Đorđe Kanelis iz Grčke pravoslavne Mitropolije novozelandske, zatim protojerej Sava Antić, paroh oklandski i hamiltonski, i otac Predrag Grubački, nastojatelj hrama u Velingtonu, uz divno pojanje protojereja Gorana Ćećeza iz Sidneja, potpomognuto velingtonskom pevnicom.

Protojerej Sava Antić

“Zaista je bilo veličanstveno videti toliki broj vernog naroda, u ovoj inače maloj zajednici, koji je došao da pozdravi srpskog vladiku. Uz naš narod, na liturgiji je stajao ruski, grčki, rumunski kao i lokalni ’kiviji’ koji su počeli da prilaze pravoslavlju. Vladika Siluan radostan da vidi svoju pastvu i sve sabrane, proizneo je nadahnutu besedu, ugrejavši srca prisutnih, ulivši novu energiju svima prisutnima za nastavak hođenja uskim putem ka Hristu i konačnom spasenju duša“, stoji u objavi Mitropolije.

Vladika Siluan i grčki sveštenik Đorđe Kanelis

Ovom prilikom, episkop Siluan je proizveo oca Predraga u čin velingtonskog protonamesnika, na opštu radost prisutnih.

Nakon liturgije okupljeni narod je prešao u salu, gde je uz trpezu ljubavi nastavljeno druženje sa vladikom Siluanom.

Vladika Siluan i otac Predrag Grubački

“U sdračnoj i ljubavi punoj atmosferi, preosvećenom vladiki su prisutni poželeli dobro zdravlje i preneli želju da ih u što skorije vreme ponovo poseti. Vladika Siluan je, blagosiljajući narod po odlasku, nastavio svoj put ka Oklandu“, piše na zvaničnoj stranici Miropolije ANZ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here