SPC

Hramovi Srpske pravoslavne crkve u Beču bili su na praznik Svetog Arhangela Mihaila puni vernika. Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je arhijerejsku liturgihiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču. Episkopu su sasluživali starešina hrama jerej Filip Milunović, jerej Miljan Antić i đakon Dragan Kerčulj.

Svečanosti bogosluženja doprineo je svojim skladnim i uzvišenim pojanjem deo Eparhijskog hora “Kornelije Stanković”, pod rukovodstvom dirigentkinje Ive Mrvoš-Anokić.

Uprkos činjenici da je ovaj veliki praznik proslavljen na prvi radni dan u nedelji, liturgiji je ipak prisustvovalo mnoštvo vernog naroda, među kojima i znatan broj onih koji Svetog Arhangela Mihaila obeležava kao svoju krsnu slavu.

Hram je odisao prazničnom radošću i izrazitim duhom sabornosti, a s tim u vezi Vladika Andrej pohvalio je vernike zbog revnosnog i izrazito crkvenog načina života, što se naročito prepozna na ovako velike datume naše Crkve.

Vladika Andrej je u besedi najpre podučio verne o prazniku i njegovom značaju za svakodnevni bogoslužbeni život. On je evocirao i najdraže uspomene na blaženopočivšeg i nezaboravnog mitropolita Amfilohija, rekavši:

– Znate ko je ovu slavu slavio kroz ceo svoj život. Jedan veliki duhovni anđeo našega naroda, njegovo visokopreosveštenstvo blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je vaskrsnuo sa svojim radom čitavu Crnu Goru i njene svetinje. On se danas raduje, a i anđeli se njemu raduju i uskliču: O, Ti Vladiko, koliko si se trudio, da seješ dobro seme, slavio Svete Arhanđele, pridruži nam se ovde da zajedno proslavimo Gospoda.”

Episkop Andrej je posle liturgije još jednom od srca zahvalio vernicima što posećuju svoje hramove, jer se oni ne mole samo za sebe i svoje porodice, već i za ceo narod koji ovde boravi, a plod te žive molitve jeste i novodobijeni četvrti hram u austrijskoj prestonici.

Na kraju je vladika vernicima podelio naforu i razmenio sa njima nekoliko toplih reči.