Vladike traže vanredni sabor?

0

Vladika banatski Nikanor

 

Među tobožnjim inicijatorima, pored vladike Nikanora pominju se još imena vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, banjalučkog Jefrema, kanadskog Georgija, istočnoameričkog Mitrofana, srednjoevropskog Konstantina i valjevskog Milutina, a njih navodno, u ovoj inicijativi, do sada podržava više od trećine svih članova Sabora.

U aktuelnom sazivu Sinoda pored patrijarha Irineja Gavrilovića, trenutno su mitropolit Amfilohije Radović i episkopi: bački Irinej Bulović, zahumsko-hercegovački Grigorije Durić i dalmatinski Fotije Sladojević. Patrijarh je jedini stalni član i predsedavajući Sinoda, dok se ostala četvorica članova menjaju, po dvojica na svake dve godine.

Pomenuti episkopi, kako se spekuliše, traže tobože da se na vanrednom Saboru uprava Eparhijom raško-prizrenskom vrati u ruke vladici Artemiju, da se izabere novi sastav, inače rotirajućeg Svetog arhijerejskog sinoda, jer je ovaj saziv tobože uzurpirao nadležnosti Svetog arhijerejskog sabora, najviše crkvene zakonodavne vlasti. Takođe, prema istim glasinama, navodno, ukoliko Sabor ne usliši njihove zahteve i ne sankcioniše tobožnju sinodsku uzurpaciju, svi oni su čak spremni da istupe iz Sabora.

Međutim, episkopi Georgije i Konstantin u izjavi za "Vesti" to negiraju. Vladika Konstantin kazao je da ga "niko nije kontaktirao" u vezi vanrednog Sabora. Rekao nam je da ima "poverenje u patrijarha i Sveti arhijerejski sinod", i da ne želi da komentariše njihove odluke.

"Moguće je da će biti još dezinformacija. Glasine treba izbegavati, jer mogu da budu na štetu vladike Artemija. Nije isključeno da se radi smišljeno kako bi brat Artemije bio žrtva nekih koji bi hteli da preko njega ostvare svoje ciljeve. Mislim na one zlonamerne izvan Crkve koji ne žele dobro ni SPC ni vladici Artemiju, a kojima u srpskom narodu ništa nije dobro i koji ne mogu da se oslobode načina razmišljanja iz vremena jednoumlja“, rekao je za "Vesti" vladika Konstantin.

 

Ispitati i druge vladike 

Komentarišući istragu pokerenutu protiv saradnika vladike Artemija istoričar Milorad Tomanović, rekao je za TVB92 da bi "pod istragom zbog malverzacija trebalo da se nađu i druge eparhije a ne samo raško-prizrenska".
„Videli ste one slike onih dvorova vladika Vasilija Kačavende, gde jedna komoda košta više nego možda automobil vladike Artemija. Gde je tu mitropolit Amfilohije, gde je vladika Irinej Bulović? U čemu vi mislite da se vladika Iriniej Bulović vozi!? U Jugu? Ne verujem, ali ono što hoću da kažem je da oni koji sada čiste, koji sada to sređuju, koji to sada rade bi trebalo da dođu i do tih pitanja. Ko će vladiki Irineju Buloviću da kaže- vladiko, prodaj taj auto, kupi upola jeftiniji, a ostalo daj za kuću Sigurnu itd“, objašnjava svoje mišljenje Tomanović.
Tomanović kaže da je vladika Atanasije imao tri eparhije i sve tri ostavio, da se žalio na bolest, a sada radi u trusnom području.On je citirao vladiku Nikanora koji je svojevremeno za Atanasija rekao "iza njega niko ne stoji nego sam đavo".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here