Tanjug
Azem Vlasi

Advokat Azem Vlasi poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj patrijaršiji, kako se to po tradiciji simbolično čini, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.

– S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati – tvrdi Vlasi.

Poslednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podele koje postoje u ovoj zemlji, a koje nisu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susedstvu.

– Crnogorska javnost je ogorčena na činjenicu da Srpska pravoslavna crkva tamo više igra političku ulogu, ona negira državnost Crne Gore, njihov nacionalni identitet i naravno da to podstiče nezadovoljstvo kod Crnogoraca. To je izazvalo veliki raskol između državnog rukovodstva Srbije i crnogorskog etničkog korpusa, bez obzira što premijer i jedan potpredsednik vlade sa albanskim imenom pokušavaju da igraju ulogu koja im je nametnuta, jer ta vlada je proizvod parlamentarne većine od jednog glasa u Crnoj Gori, aminovana je od strane pokojnog mitropolita Amfilohija, a to iritira većinsku Crnu Goru – navodi Vlasi.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here