Z. Mirković
Tradicija: Vlaško kolo trajalo i po dva sata

Evropsko udruženje prijatelja Urovice (EUPU) proslavilo je Dan žena, veseljem koje je okupilo meštane ovog negotinskog sela kojih u Beču ima više od 700

I ovog puta pozvali su i prijatelje, koji su se u velikom broju odazvali, pa je sala bila puna do poslednjeg mesta. Ostalo je prostora, samo za neumorne konobare i naravno, kolo koje su svi s nestrpljenjem očekivali i koje kad je počelo, nije stajalo do duboko u noć.

Veče je otvorio Bora Božojević potpredsednik Upravnog odbora EUPU, pozdravio goste i domaćine, a zatim čestitao Dan žena svim damama nazdravljajući čašom nadaleko poznatog crvenog krajinskog vina.

Dame koje su došle u pratnji svojih kavaljera, ove večeri bile su posebno lepe i ono što je najvažnije veoma vesele. Pevale su i igrale, a ovo je bila i jedinstvena prilika da se pokažu haljine i odela koja su namenski kupljena za ovu priliku. Bilo je nemoguće nekog videti da je isto obučen kao na nekom od prethodnih veselja. To se posebno odnosi na dame, koje, prema običaju iz rodnog kraja, svojom lepotom moraju da “izazovu zavist”, svih drugih žena, a naravno i ljubomoru ukoliko pogled njenog pratioca slučajno “okrzne” lepoticu koja igra u kolu.

Raspoloženje je bilo izuzetno jer je i orkestar Nema dalje bio na visini zadatka. Neprekidno su se smenjivali vlaške i srpske pesme praćene trubačima i naravno maestrom Srđanom Demirovićem, virtuozom na harmonici.

Vlaško kolo, često pominjano zbog svoje dužine i lepote trajalo je i do dva sata, a u njemu su igrali svi. I darivanje muzičara i pevača trajalo je bukvalno celu noć, jer je i to tradicionalni deo veselja.

Gosti iz Negotina

Evropsko udruženje prijatelja Urovice, koje već 15 godina deluje i organizuje brojne akcije na uređenju sela i okoline, pozvalo je u goste i predstavnike lokalne samouprave iz Negotina. Na proslavu koju su vredni Urovičani organizovali, poznati pre svega kao dobri domaćini, došli su Vladimir Veličković predsednik opštine Negotin,Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine, kao i Dragiša Radulović, član veća zadužen za rad sa dijasporom. Domaćine je prigodnim rečima pozdravio Vladimir Veličković, koji je istakao da mu je drago što za samo nedelju dana ponovo prisustvuje okupljanju Urovičana koji pokazuju da znaju ne samo da vredno rade već i da se vesele. Veličković i Gugić čestitali su damama Dan žena i poželeli im ličnu i porodičnu sreću i naravno ono što je ovih dana, kao i do sada najbitnije dobro zdravlje.

Oni su iskoristili priliku da se još jednom dogovore sa Urovičanima o aktivnostima koje treba zajednički da sprovedu.

Organizatori

Dragutin Andrejević, predsednik Skupštine EUPU, Mile Milutinović, predsednik Upravnog odbora, Bora Božojević i Jovica Stanojević, potpredsednici UO, Dejan Didić i Zlatko Jovanović, sekretar i zamenik sekretara, Slaviša Greblić, blagajnik, Slaviša Krstić, Siniša Pavlović, Đorđe Lungić, Dobrivoje Andrekulović, Đorđe Stanković, Vule Golić, Nenad Jankucić, Dejan Vakaricić, Dragi Andrejević, Dragi Taricić, Đorđe Milenković i Nebojša Andrejević, Dragutin Krstić, Miki Gačić, Silvijan Lalić, Novica Trekelić i Saša Milošević su se svojski potrudili i angažovali da osmomartovsko veselje upamte svi prisutni, pogotovu pripadnice nežnijeg pola.