Pexels.com

Holanđanin Jan de Jong, koji živi i radi u Hrvatskoj, uvodi od septembra četvorodnevnu radnu nedelju za svoje zaposlene u firmi “Webpower Adria”. Zaposlenima će biti isplaćivan isti iznos zarade.

Jan de Jong je tu informaciju podelio na svom Linkdin profilu.

– Kompanija ‘Webpower Adria’ upravo je svojim radnicima dala povećanje od 20 odsto. Ne, ne u novcu, nego u slobodnom vremenu. Uvodimo četvorodnevnu radnu nedelju – za istu platu! Osim toga, odluka hoće li moje kolege raditi od kuće ili iz kancelarije je na njima – napisao je Jan de Jong.

Na pitanje kako je došao na tu ideju, objasnio je da su ga na to podstakle kompanije širom sveta koje su uvele četvorodnevnu radnu nedelju i rezultati koji su pokazali da je smanjen stres kod zaposlenih, a da je porasla njihova produktivnost.

– U zemljama poput Islanda proteklih godina su sproveli nekoliko eksperimenata testirajući četvorodnevnu radnu nedelju, a prema tim rezultatima, rad četiri puta nedeljno smanjio bi stres i povećao produktivnost kod zaposlenih. Takođe, u Holandiji je vrlo uobičajeno raditi manje od pet dana i ljudi to vole – rekao je De Jong.

Istraživanja su pokazala da je ne samo moguće raditi kraće u moderno doba, već da su moguće i pozitivne promene. Radnici su prijavili da su manje pod stresom i da nisu izloženi riziku od “sagorevanja na poslu”. Takođe, rekli su da su se njihovo zdravstveno stanje i privatni život poboljšali. Naveli su i da imaju više vremena da provode sa porodicom, bave se hobijima i završavaju kućne poslove.

– Ako možemo raditi svoj posao s bilo kog mesta, ko smo onda mi da im kažemo da treba da rade iz kancelarije? Čvrsto verujem u snažne reči ser Ričarda Brensona: ‘Ako brinete za svoje radnike, oni će se brinuti za vaše klijente’ – kaže De Jong.

Naveo je da je sledeći zadatak zaposlenih da se međusobno dogovore ko će koji dan uzeti slobodan, jer “šou” mora da se nastavi, te da će klijentima ostati na raspolaganju pet dana sedmično.

Na pitanje kako su reagovali njegovi zaposleni kad im je saopštio vest, odgovara:

– Naš tim je bio oduševljen kad je čuo da od septembra počinjemo četvorodnevnu radnu nedelju. Toliko su se smejali da su neki čak i zaplakali od sreće.

Na pitanje što očekuje od četvorodnevne radne nedelje odgovara:

– Verujem da će jednom, kad pokažemo da rad od četiri dana u nedelji čini zaposlene srećnim, da su pod manjim stresom, da su ujedno i produktivniji, verujem da će tada sve više kompanija slediti naš primer – zaključio je De Jong.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here