EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Javni investicioni fond (PIF) iz Saudijske Arabije preuzeće fudbalski klub Inter, prenose američki finansijski mediji.

Za deo deonica Nerazura Arapi će platiti čak milijardu dolara. Ovo neće biti prva fudbalska investicija ovog fonda, jer je u oktobru ove godine kupio fudbalski klub Njukasl za 300 miliona evra.

Inter ima ogromnih finansijskih problema, tačnije kineska kompanija Suning koja od 2016. godine kontroliše 70% upravljačkih prava milanskog kluba.

U prethodnoj sezoni 2020/2021 u kojoj je osvojen Skudeto je ostvaren gubitak od čak 320 miliona, a trenutno klub svakog meseca beleži gubitak od 15 miliona dolara.

Ipak, to se nije odrazilo previše na rezultate pošto je Inter lider u Seriji A, a ostvaren je i plasman u osminu finala Lige šampiona.

Promenom vlasništa Inter će postati najbogatiji klub na svetu ispred Njukasla, a Saudijska Arabija će postati bitnija u svetu fudbala ispred Katara, čija kraljevska porodica je kupila PSŽ i Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji šeik je vlasnik Mančester Sitija.

Bogatim vlasnicima sa istoka je biznis u svetu fudbala postao stvar prestiža, kako bi se barem po nečemu kulturološki povezali za Evropljanima. Razni savetnici za biznis im savetuju da ulažu u fudbal, kako bi ih ljudi iz elitnih evropskih krugova prepoznavali kao vlasnike prestižnih klubova, a ne neke problematične likove, kao vlasnika Njukasla i princa saudijske Arabije Mohameda Bin Salmana, koga između ostalog optužuju za brojna kršenja ljudskih prava i ubijanje novinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here