Vlast gazi Ustav i zakone

0

Ministar je bahat: Zoran Ristić i Konstantin Bošković
 

U redakciju "Vesti" došli su, kažu, da javnost upoznaju sa istinom, jer su Ministarstvo pravde i resorni ministar Nikola Selaković izneli niz netačnosti. Podsećaju da je prvi kraći protest, početkom leta krenuo benigno, zbog povećanja poreza advokatima i do 300 odsto, na osnovu nezakonite Uredbe Vlade, da bi ušli u drugi kada su zakonima u oblasti javnog beležništva prekršeni Ustav i zakoni zemlje.

 

Put mimo EU sistema

– Neistinite su izjave ministra Selakovića da je sistem javnih beležnika kod nas uređen po ugledu na najuređenije države EU. Nemačka nema takav sistem i tako široka ovlašćenja javnih beležnika, niti Slovenija, Hrvatska i zemlje u regionu, čiji put u EU bi želeli da ponovimo – istakao je Zoran Ristić.

– Netačne su tvrdnje da je Zakon o notarima donet pre ustoličenja Selakovića, jer je ministar 2013. u parlamentu rekao da se zbog buduće ekonomske neodrživosti notarskih kancelarija proširuju njihova ovlašćenja. Zakon jeste donet 2011, ali notari tada nisu mogli da sastavljaju ugovor za sve građane, već samo za poslovno nesposobne, a onda je ova odredba izbrisana i dobili su apsolutni monopol – kaže Ristić.

Time je, prema njegovim rečima, država notarima prepustila monopol na sve ugovore o prometu nepokretnosti.

– Građanima je onemogućeno da sami sačine ugovor ili odaberu ko će to učiniti umesto njih, pa smo došli do paradoksa da sada i advokat mora kod notara – pojašnjava Ristić.

Ističe i da je nezakonit i nedemokratski bio i izbor notara, među 200 kandidata od kojih je za sada 94 dobilo zeleno svetlo i počelo da radi.

 

Osionost vlade

Advokati su začuđeni da je Skupština Srbije bez pogovora usvojila set pravosudnih zakona.
– To pokazuje da vlada ne širi uticaj samo na sudsku, kao nezavisnu granu vlasti, već i na zakonodavnu. Na delu je urušavanje celokupnog pravnog poretka pod naletom sile izvršne vlasti. Osionost nad nama je početak teškog perioda koji nameće pitanje šta će biti sa ostalim profesijama, udruženjima, grupama i pojedincima – kažu predstavnici advokata.

– Uz položen notarski ispit, uslovi su završen Pravni fakultet, pravosudni ispit, pet godina rada u struci, pa je nepojmljivo da jedini kriterijum u odabiru bude lični utisak tročlane komisije koji otvara vrata korupciji – ukazao je Ristić, ističući da takav izbor otvara vrata korupciji.

Ministar Selaković je optužio advokate da štrajkom parališu sudove i od suđenja štite tajkune, a Konstantin Bošković mu uzvraća da ne zamenjuje teze, jer treba pričati isključivo o struci.

– Možda tek desetak advokata brani tajkune, pa da to ne generalizujemo. Ako ćemo da pričamo koga branimo, branimo građane i našu profesiju – ističe Bošković.
Advokati tvrde i da su netačne informacije o nižim cenama usluga notara. Navode da je davanje punomoćja u sudu sa 550 dinara, skočilo na 5.400, dok je ugovor o poklonu bio 1.970 dinara, a sada i do 50 puta skuplji.

– Novac od svih taksi se slivao u budžet, a od 1. septembra ide svega 20 odsto, pa je nejasno zašto se država odrekla ogromnog prihoda koji je imala pre uvođenja notara – ukazuje Ristić.

Pita i šta da očekuje građanin kome su ugrožena prava i slobode, ako advokatura u zaštiti ustavnih i zakonskih prava nailazi na veliki otpor.

– Notari u drugim državama ne ugrožavaju advokaturu, zbog čega nam je podrška stigla od Evropske unije advokata, a našu situaciju će razmatrati i Evropska komisija. Zbog bahatosti i arogantnosti ministra jedinstveniji smo nego ikad. Idemo do kraja, nema nazad, biti ili ne biti, a posle odluke Ustavnog suda Srbije advokati će razmatrati dalje korake – poručio je Ristić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here