Vlast kumovala užasu pod koševima

0

Haos u srpskom sportu kulminirao je na startu finalne serije mečeva košarkaša Crvene zvezde i Partizana, potvrđujući iznova da država već godinama obećava, ali ne može ili neće da protera huliganstvo sa terena. Ponovo je aktuelizovano pitanje da li su ratno stanje na terenu i sve opakiji obračuni, odraz u ogledalu situacije u srpskom društvu.
Beogradska hala Pionir bila je mesto tročasove drame kakvu bi teško osmislio i filmski mag: tuča pod koševima, igrači koji ne štede pesnice, Žandarmerija pod punom opremom na terenu dok se hala prazni od navijača… Rat se završio sa svega šest igrača na terenu. Nova mračna sportska epizoda ponovo se pretvorila u začarani krug optužbi bez krivca. Sportski funkcioneri terete sudije i one koji ih delegiraju, igrači se međusobno optužuju, navijači su i dalje spremni da poginu za idole, dok političari prstom pokazuju na trenere, a oni lopticu vraćaju na vlast.
Da u rukovodstvu klubova uvek sede političari na vlasti ukazuje nekadašnji operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić, ističući da navijači huligani tesno sarađuju sa tim upravama.
– Imamo sportsku mafiju koja se bavi malverzacijama, a ne rezultatima i zato kontrola uprava klubova za rezultat ima sukob dva klana, što se i videlo u nedavnom TV duelu trenera košarkaša Partizana sa čelnikom Zvezdinih košarkaša, pa se i znalo se da će se reflektovati na terenu – kaže Spasić za "Vesti". Dodao je da je simptomatično što huliganskim incidentima obiluju upravo mečevi ta dva kluba.
On smatra da je reč o svojevrsnoj sportsko-političkoj mafiji i klanovima kojima haotično stanje odgovara za mešetarenje, jer je u igri manje igra, a više angažman proizvođača sportske opreme, transferi i niz drugih pratećih sportskih zakulisnih radnji.
Ipak, kontroverzni trener crno belih i predsednik Partizana Duško Vujošević ponovo je rekao da je kriv najmoćniji čovek u državi, veliki zvezdaš Aleksandar Vučić. Tvrdi da su "tenzije krenule od kada su vođe Zvezdinih navijača uzele vlast u Srbiji i na vladajuća mesta postavile strastvene navijače tog kluba koji zemlju i košarku vode u sunovrat".
Dok Božidar Spasić ukazuje na Vujoševićevu decenijsku sklonost incidentima i borbi za poziciju, pitajući zašto se država nije sa njim obračunala, v. d. čelnika Udruženja sportskih novinara Srbije Predrag Milinković kaže da je situacija u sportu kompleksnija, a mnogo toga poremećeno.
– Dugo čekamo zakon o sportu za koji u klubovima postoje otpori, ali i ambicije, jer javna je tajna da su se mnogi okoristili od sportista – kaže on za "Vesti" uz nadu da će promene na bolje doneti privatizacija klubova.
Analitičar Dejan Vuk Stanković podseća na incidente između srpskih i hrvatskih klubova početkom 90-ih, koji su, kako kaže bili probni poligon za raspad Jugoslavije.
– Košarkaški meč je opasna opomena šta sve u društvu može da se desi, jer stanje bi moglo da eskalira nasiljem iz ekonomsko-socijalnih ili političkih razloga – upozorio je Stanković koji smatra da sportski incidenti zvone na uzbunu.
Na delu je, prema oceni poslanika opozicione Demokratske stranke Borislava Stefanovića, polarizacija srpskog društva, čija posledica su sportski incidenti.
– Vlast kopa rovove između klasa i grupa, što se u sportu najbolje vidi, jer tu ima najviše strasti, ali i nerešenih problema – kaže za naš list Stefanović i ističe da se politika mora izbaciti iz sporta.
 

Bitke na život i smrt
– Incidenti na meču u Pioniru posledica su netolerantnog odnosa na relaciji Vujošević-Čović čije su javne međusobne optužbe dovele do prenošenja takve atmosfere na teren, nervoze košarkaša i navijača i agresivnosti koja je utakmice, kao što vidimo, pretvorila u borbu za život i smrt – kaže Milinković. On strahuje da će ako se ovakvo stanje nastavi i niko od vinovnika incidenata ne bude kažnjen, neko smrtno stradati.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here