commons.wikimedia/Milorad Dimic

Prvi put posle 30 godina obavljena je kompletna rekonstrukcija šok sobe na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu čime je obezbeđena trenutno najbolja oprema koja postoji na tržištu i omogućeno je da taj prostor ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas obišao rekonstruisani deo Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.

On je naglasio da je to veoma važno za sve pacijente VMA, i vojne i civilne osiguranike.

– Međutim, sve ovo ne bi bilo dovoljno, i ne bi bilo moguće, da ne činimo velike napore da se zanovi kadar, da se obezbede bolji uslovi rada zaposlenih na VMA. Prošle godine smo primili više od 400 medicinskih radnika u stalni radni odnos, što se takođe, nije radilo, poslednjih 30, a možda i više godina. Mi smo prepoznali da je radnik na VMA, lekar, medicinska sestra, da su svi ti ljudi koji brinu o našim pacijentima na VMA, zapravo, najvažniji i da se o njima na prvom mestu mora voditi računa – rekao je Vulin.

On je naglasio da je veoma ponosan i zahvalan svima na VMA i Upravi za vojno zdravstvo što je ta Klinika rekonstruisana.

– Danas ovde imamo najsavremeniju šok sobu u Srbiji. Veoma sam ponosan na sve zaposlene u sistemu vojnog zdravstva i nadam se da ćemo već idućeg meseca obezbediti prijem za više od 100 novih zaposlenih u vojnom zdravstvu. Svako ulaganje u vojno zdravstvo se isplati i svako ulaganje u vojno zdravstvu utiče na kvalitet života svih, ne samo vojnih osiguranika, nego i civila. Svako ulaganje u vojno zdravstvo jeste ulaganje u bolji i kvalitetniji život svakoga od nas – poručio je ministar

On je podsetio na reputaciju VMA kao jedna od najpoštovanijih institucija u našoj zemlji kada je zdravstvo u pitanju i da je velika odgovornost da se ta reputacija sačuva i unapredi.

Govoreći o značaju rekonstruisane Klinike za tu vojnomedicinsku ustanovu, načelnik hirurške intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA potpukovnik Ivo Udovičić istakao je da je renoviranje trajalo oko dva meseca, kao i da je veliko zadovoljstvo svih zaposlenih što ona danas tako izgleda.

– Klinika je renovirana kompletno, od građevinskog dela, bilo je i strukturnog renoviranja, a nabavljena je kompletno nova oprema za 14 pacijenata. U ovom prostoru se leče najteže kategorije pacijenata, a to su životno ugroženi pacijenti. Oni zahtevaju maksimalan monitoring i negu, a da bi mi to sve imali, moramo da imamo ovako modernu i sofisticiranu opremu, koja 24 časa prati više od 100 vitalnih parametara kod svakog pacijenta. Za ove pacijente nisu bitni sati, već minuti i sekunde, kako bi se pravovremeno odreagovalo u terapijskom smislu – naveo je Udovičić.

On je zahvalio Ministarstvu odbrane i Upravi VMA na razumevanju i na pomoći, navodeći da osim komfora za pacijente renovirana šok soba pruža bolje uslove za rad zdravstvenim radnicima.

Renovirana Klinika opremljena je savremenim bolesničkim krevetima, dvostrukim konzolama, pacijent monitorima, respiratorima i centralom.

Obilasku su prisustvovli i državni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Miroslav Vukosavljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here