Tanjug
Vojnomedicinska akademija u Beogradu

Vojnomedicinska akademija (VMA) iz Beograda sutra će obeležiti 176 godina postojanja.

Dan ove ustanove – 2. mart, obeležava se u znak sećanja na taj datum 1844. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević doneo ukaz kojim je osnovana prva centralna vojna bolnica.

VMA je vodeća ustanova u oblasti lečenja, preventivne medicine, farmacije, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada u Srbiji i šire, na prostoru jugoistočne Evrope.

Uz 27 klinika i 17 instituta na VMA, koja je deo Ministarstva odbrane Srbije, radi i Dijagnostičko-poliklinički centar, Centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Specijalistička poliklinika.

Na VMA je organizovana i edukacija medicinskih kadrova svih profila i naučno-istraživački rad u skladu sa najvišim standardima i sopstvenim specifičnostima.

Ova vojno-medicinska ustanova spada u bolnice centralnog tipa u kojoj se za deset minuta može formirati konzilijum medicinskih stručnjaka za svaku vrstu intervencije, a u svom sastavu ima i Medicinski fakultet.

Međunarodna saradnja se odvija kroz razne oblike kooperacije, među kojima je jedno od najznačajnijih učešće vojnomedicinskog osoblja u mirovnim misijama.

Ova vojna bolnica u Beogradu, od nastanka je promenila šest lokacija, postepeno se razvijajući od Vojne bolnice Dunavske divizijske oblasti i Glavne vojne bolnice armijske oblasti preko Glavne vojne bolnice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije do današnje zgrade na Banjici.

Izgradnja nove zgrade VMA, koja je jedan od simbola Beograda, završena je 1981. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here