Pixabay.com

Možda deluje suludo jednom voću dati prednost u odnosu na druge vrste, jer redovno konzumiranje voća uopšte ima zaista brojne zdravstvene blagodeti.

Međutim, ako se pitate koje je voće najbolji izbor i koje vam pruža sve vrste hranljivih sastojaka u samo jednoj porciji, odgovor bi bio – maline.

Postoji nekoliko razloga zašto su baš maline najbolje voće.

Vlakna

Malina ima najveću količinu prehrambenih vlakana. Ako svakodnevno pojedete jednu šoljicu malina, dobićete osam grama vlakana, što je 32 odsto dnevne vrednosti koja vam treba, piše Eat This, Not That.

Zašto su vlakna važna? Postoji mnogo razloga. Vlakna mogu da pomognu u izbacivanju toksina iz vašeg tela. Mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja i izbegavanju upala u crevima, koje kasnije mo dgua rezultiraju autoimunim bolestima. A može vam čak pomoći da izgubite višak kilograma.

Vitamini

U malinama se nalazi čak 54 odsto preporučene doze vitamina C. Osim toga, one sadrže mangan, vitamina K, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, tiamin, kalcijum, cink, ali i vitamine E, A i B6.

Antioksidansi

Malina je takođe neverovatno bogata antioksidansima, koji su važni za zdravlje vaših ćelija koje se bore protiv oksidativnog stresa. Visok oksidativni stres povezan je sa različitim vrstama bolesti, poput karcinoma, dijabetesa i bolesti srca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime