EPA/Attila Kisbenedek

Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.

Svedočeći u svoju odbranu, Gucati je rekao da je to razlog zbog kojeg je, zajedno sa saoptuženim Nasimom Haradinajem, novinarima u Prištini, u septembru prošle godine obelodanio mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata, koje im je prethodno dostavila nepoznata osoba.

Gucati je, međutim, negirao da je tim postupkom narušio poverljivi status dokumenata i zapretio svedocima čija su imena i lični podaci u njima bili navedeni, kako tvrde tužioci.

Optuženi je, u današnjem svedočenju, potvrdio da je 7. septembra prošle godine pred novinare u Prištini izneo mnoštvo dokumenata haškog tužilaštva i suda, koje je prethodno nepoznata osoba, koju nije video, donela u Udruženje boraca OVK.

– Mislio sam da će novinari objaviti istinu zašto se protivimo ovom sudu. Protivimo se zato što smo znali da sarađuje sa zločincima Miloševićevog režima. Zato smo to uradili – rekao je Gucati u sudnici.

Na pitanje branioca Džonatana Risa da li prihvata da su on i Haradinaj “objavili i rasturali poverljive dokumente”, Gucati je odgovorio odrečno. Tvrdio je da su oni pred novinare samo stavili oko “4.000 dokumenata” i rekli – “Dobili smo paket jutros, tu su dokumenti specijalnog suda”.

Na braniočevo pitanje, Gucati je negirao i da je time ugrozio svedoke, čija su imena, po optužnici, navedena u tim dokumentima.

– Ja nikad u životu nisam pretio nikom, samo srpskim četnicima – vojsci i policiji – rekao je optuženi.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK i drugooptuženog Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za “krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara, a ceo proces do 1. marta. Gucati i Haradinaj su u pritvoru Specijalnog suda od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

2 COMMENTS

  1. To nisu mogli biti ratni zlocinci, to su bila vasa braca i citav zivot su radili protiv svog bivseg naroda. Oni su negirali Srpstvo i svi su bili Jugovici – dok ih niste izneverili. Sad su vam oni najveci protivnici i nece vam dati mira dok se ne pokajete. Oni bi bili samo onda ratni zlocinci da su se borili protiv Srba. Onda bi dobili ordenje i niko ne bi bio sudjen. Nih su drzali samo zbog Srba (kojih je preostalo sasvim malo) i Rusa. Ne treba ih zaliti. Da li je neko osudio Hruscova kad je oteo Ruske teritorije i dekretom ih pripojio Ukrajini. Sad svi pricaju o medjunarodnom pravu – ne znajuci da igra jos nije zavrsena. Nemci i Rusi nisu zaboravili svoje teritorije i bice susedi na Visli. Vatikanska mafija ce ponovo biti samo geografski pojam. Ni njih ne treba zaliti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here