R. Lukić
SLIČNI OBIČAJI: Ruskinja Olga sipa osvećenu vodicu

Uprkos svim ograničenjima u hram Svetoga Save u Hanoveru na Bogojavljenje je došlo dosta sveta, taman toliko koliko obavezno korona odstojanje dozvoljava. Mediji su ujutro javili da će mere biti pooštrene, pa su vernici možda i zbog toga došli u tolikom broju, jer većina veruje da je osveštana bogojavljenska vodica lekovita.

Liturgiju su služili i vodu osveštali prota Aleksandar Perković i đakon Slavko Bosančić, a za pevnicom su pojali popadija Jovana i Lazar Radujković.

– Posle Hristovog krštenja na reci Jordan otvorilo se nebo na kojem se pojavio Bog, koji je rekao da treba da veruju u Hrista, “jer je on moj sin po mojoj volji” – rekao je između ostalog u besedi sveštnik Perković, naglašavajući da osvećujući bogojavljensku vodu osvećuju svu vodu bez koje nema života na zemlji.

Bogojavljenska voda se nalazila u dve plastične otvorene posude u koje je sveštenik tokom osveštanja uranjao krst sa svežnjem bosiljka, kojim je potom unakrsno poprskao hram i vernike. Posle liturgije vernici su vodu natočili i poneli u flašama koje su doneli od kuće. Koliko oni cene bogojavljensku vodu govori i činjenica da su joj namene mnogobrojne, a najviše se veruje u njenu lekovitost i preventivnu moć. Jedna vernica kaže da bogojavljensku vodu u kući ima cele godine, mešaju je u česnicu i njom prskaju kuću kada se nasluti neka nesreća.

Penzionisani ugostitelj Rade Janković vodu je natočio u kanister, a kaže da je nosi u Barzinghasen za kćerku Dušicu, unuke i više drugih domaćinstava, koji je kao i on i njegova supruga Gorica upotrebljavaju za pravljenje slavskog kolača ili umivanje u slučaju neke bolesti.

Flašu bogojavljenjske vode ponela je i Mirjana Jondić, tašta poznatog pevača Mileta Kitića i majka njegove supruge Marte Savić, ali i baka sve poznatije mlade pevačke zvezde Elene Kitić.

– Oni zbog zauzetosti i zbog korone ne dolaze često, ali kada dođu hoću da imam bogojavljensku vodu koja je dobra i za pesmu i za zdravlje – kaže ponosna Mirjana.

U srpsku bogomolju osim naših ljudi dolaze i drugi pravoslavci. Na Bogojavljenje je tako u hram Svetog Save došla i Ruskinja Olga sa dve prijateljice.

– Nema razlike između običaja u Rusiji i Srbiji, jer smo svi pravoslavci a i Hristos nam je svima isti – rekla je Olga kratko za “Vesti”.

Njene reči potvrdio je i Rus Jakob Sel iz Kazahstana, koji je redovan posetilac u srpskom hramu.

Korona prolazna, slava je večna

Posle liturgije i osvećenja vodice sveštenik Peković je osveštao i slavske kolače porodice Radovana Dabovića koji je u hram došao sa suprugom Finkom i sinovima Aleksandrom i Velimirom i Žarka Čičhića, koji je za svoju porodicu znamenje doneo sam. U Hanover su svi došli iz pedesetak kilometara udaljenog Zoltaua. Dabovići su rodom iz Podgorice, a Čičhić je iz Republike Srpske.

Radovan i Žarko kažu da poštuju pravila u sprečavanju pandemije, ali da svoju slavu Svetog Jovana poštuju više od korone, jer je virus prolazan, a Sveti Jovan večan.

Vaterpolistima za sreću

Vaterpolo stručnjak Vuk Vuksanović, trener vaterpolista Donje Saksonije do 16 godina i Nemačke do 17 godina, u oktobru prošle godine sa suprugom Kristinom dobio je ćerku pa će mu, kako kaže, voda dobro doći za kupanje i umivanje deteta, a i za bazen u kojem trenira mlade nemačke vaterpoliste s kojima će u septembru na Maltu na Evropsko prvenstvo.