ATAImages
Vojin Ćetković

Glumac Vojin Ćetković dobitnik je nagrade “Zlatni indeks” Banjalučkog studentskog pozorišta, a ovom našem istaknutom umetniku priznanje je uručeno nakon predstave “Noć bogova”, na sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Od prve uloge u predstavi “Devojka modre kose”, pa Branda, Maneta Kujundžije, Tome i pukovnika Vranića, pa do snažnih filmskih rola, ređale su se sjajne kritike i nagrade za ovog jedinstvenog umetnika, a mnogima i idola. Odmah je osvojio srca gledalaca, posebno žena, i jedan je od omiljenih glumaca u Srbiji, te ga svrstavaju rame uz rame sa starom gardom kultnih imena našeg glumišta. Ume podjednako dobro da odigra različite i zahtevne uloge, negativce, monahe, pesnike, a svojoj umetničkoj lepezi dodao je i lik prvog krunisanog srpskog kralja, Stefana Prvovenčanog, u TV seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”. Nije ni slutio da će izrasti u našeg najboljeg glumca, koga voli cela nacija. Rođen je 22. avgusta 1971. godine u Kruševcu. Desetine uloga i gotovo jednak broj prestižnih priznanja koje je dobio tokom tri decenije čine njegovu karijeru vrednu hvale. Sa osam godina odigrao je prvu predstavu, kasnije je završio glumu u klasi profesora Vlade Jeftovića. Kolege sa klase su mu bili Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac. Za školu je igrao i fudbal i košarku, bavio se streljaštvom i stonim tenisom, ali i rukometom. Primer je velikog profesionalca i lika sa manirima. U jednom intervjuu je istakao da je ogromna sreća provoditi život tamo gde si se rodio i gde znaš sve i svakoga.

Najveća želja mu je bila da bude glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja mu se i ostvarila. Prvu predstavu je odigrao još 1992, tri godine pre nego što je dobio stalni angažman. Nije osoba, kaže, kojoj znači obeležavanje 30 ili 50 godina rada. Smatra da glumac dok je živ radi najbolje što može. Kao dečak je pisao i imao potrebu da neke reči baci na papir i olakša dušu. Malo je poznato da ima rođenog brata Bojana s kojim često provodi slobodno vreme uživajući u pecanju. Bojan nije u svetu glume, već živi povučeno porodičnim životom u Kruševcu.

Vojin je isticao da je za njegovu karijeru zaslužan pre svega brat od strica Milovan, koji ga je uveo u svet glume.

– Ja sam bio amater punih deset godina. To su moji najlepši dani provedeni u “Teatru Za”. Kada čovek postane profesionalac, sve to bude drugačije.

Veliki je ljubitelj prirode. Peca od pete godine i kako je jednom rekao imao je sreću da su mu baba i deda živeli na selu, tako da je tamo provodio dosta vremena, a i roditelji su ga stalno vodili u prirodu. Kad god ima slobodnog vremena sa porodicom skokne do vikendice u Čortanovcima na Dunavu. U medijima mogu da se pročitaju isključivo intervjui povodom novih uloga, a o privatnom životu ne govori mnogo. Ne prate ga skandali, a karijeru gradi trudom, radom i talentom. U skladnom je braku sa kolegenicom Slobodom Mićalović, s kojom ima bliznakinje Veru i Milu. Važe za jedan od najatraktivnijih parova u Srbiji i uvek je lepo videti ih zajedno.