EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska nije samostalna na nivou upravljanja i pod kontrolom je NATO-a, smatra vojni ekspert, bivši oficir Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Dmitrij Astrahan.

– Ako govorimo o nezavisnosti ukrajinske vojske, ona je trenutno slabo nezavisna na nivou komandnih struktura. Pokušavaju da se integrišu u Alijansu, praktično su pod nekom vrstom direktne kontrole. Ako je potrebno, ta kontrola može da se preusmeri – ocenio je Astrahan u svetlu predstojeće vojne parade u Ukrajini povodom Dana nezavisnosti.

– I svi njihovi novi elektronski sistemi za kontrolu borbi u potpuno su pod kontrolom NATO-a, sa činjenicom da evropska komanda NATO-a može da preuzme direktnu kontrolu nad ukrajinskim trupama. Ali brojne strukture u ukrajinskoj vojsci, koja se raspada, postoje na neki način. To nije avganistanska vojska, koja se sada raspada jer kada nema američkog instruktora u jedinici, prosto se ništa ne dešava – naglasio je on.

Bivši oficir Narodne milicije DNR kaže da je Ukrajina nakon sticanja nezavisnosti dobila jednu od najboljih pozicija u pogledu vojne opremljenosti u Evropi, s obzirom da je zapadna grupa sovjetskih trupa, koja je bila najveća, ostala na teritoriji zemlje.

Prema njegovim rečima, posle toga su avijacija, raketne snage i treći na svetu arsenal nuklearnog naoružanja potpuno izgubljeni, a zatim je svo to oružje koje je bilo traženo u svetu prodavano.

– Svih ovih godina vojska nije građena, sovjetsko nasleđe se jednostavno postepeno smanjivalo, niti je bilo jasno zašto je Ukrajini u principu potrebna vojska – zaključio je Astrahan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here