Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ukazao je da su velike vojne vežba SAD i NATO saveznika, pod nazivom “Branilac Evrope 21”, izuzetno opasne i da se njima grubo krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Drecun je istakao da je reč o vežbi kojom rukovodi Amerika, a proverava se sposobnost brzog prebacivanja američkih snaga u Evropu sa težištem na tri regiona – Baltik, Crno more i Balkan.

– Ovom vežbom legalizuju se Kosovske bezbednosne snage, jer jedna njihova četa učestvuje u vežbi, kao klasične vojne formacije. Po scenariju vežbe očigledno je da je pretpostavljeni neprijatelj Rusija. Sastoji se od četiri vežbe, a nas posebno zabrinjava “Trenutni odgovor 21” iz više razloga – potpuno je suprotna Rezoluciji 1244 po kojoj samo Kfor može da boravi na KiM ili obavlja vežbe, nisu dozvoljene multinacionalne vežbe. Ovog puta se teritorija naše južne pokrajine koristi za nešto što nas uvlači preko KiM u snažno geopolitičko sučeljavanje sa Rusijom – napomenuo je Drecun i dodao da će za vežbe biti korišćene tri lokacije – baza “Bondstil”, kao logistička podrška, i dve lokacije u Đakovici.

Novosti pišu da Priština, osokoljena podrškom moćnih pokrovitelja kosovske nezavisnosti, očigledno ponovo pokušava da ubaci još jedan klip u točkove dijaloga sa Beogradom i destabilizuje ionako krhku situaciju u pokrajini, pokušavajući da na sve načine formira, obuči i ojača vojsku Kosova.

Prethodnih dana nizalo se nekoliko uznemiravajućih vesti koje su stizale sa KiM. Najpre je Kosovskim bezbednosnim snagama dodeljeno zemljište za izgradnju baze, i to na jednom od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije sa kog se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela.

Tu odluku donela je Skupština opštine Južna Mitrovica, koja KBS ustupa 191 hektar na planinskom vrhu Crnuša, visokom 1.010 metara, a kako bi tu “nikao” veliki vojni kamp, u kojem će biti stacionirane i jedinice američke vojske i drugih zemalja koje su deo NATO.

5 COMMENTS

    • Kaze Milovan Drecun covjek koji je bio u svakoj vlasti.Pa eto zaustavi, zabrani te vjezbe ili cuti niko nece ni znati da vjezbaju.

  1. “Branilac Evrope 21” Кад неко лупи па остане жив.
    Бранилац од кога? Браните Србе!!!
    СРБИЈА ЈЕ ЕВРОПА а не Шиптари!!!

  2. Kaze Milovan Drecun covjek koji je bio u svakoj vlasti.Pa eto zaustavi, zabrani te vjezbe ili cuti niko nece ni znati da vjezbaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here