Tanjug/AP
Puč u Mjanmaru

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

U obraćanju emitovanom na vojnoj televiziji navodi se da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu, prenosi Rojters.

Vojska je potvrdila da su uhapšeni visoki funkcioneri Nacionalne lige za demokratiju (NLD), među njima i Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderke stranke koja je ubedljivo pobedila na novembarskim izborima, i da se vanredno stanje proglašava za narednih godinu dana.

Ovakav razvoj situacije dolazi nekoliko dana nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina posle puča 1962. godine.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak tvrdnje vojske o izbornim prevarama, i saopštila da nije bilo dovoljno velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između civilne vlade i vojske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here