commons.wikimedia/CRNAGORAMNE
Crnogorski vojnici

Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku, koja će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako prenosi podgorički list Pobjeda, sprovođenje te odluke je još na čekanju zbog bezbednosne situacije u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

„Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine delimično povučeni usled pogoršanja bezbednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa Covid-19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi“, rekli su u Ministarstvu.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno posle ubistva Sulejmanija, a svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premestile u Kuvajt.

Irački bezbednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države deo operacije zamene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime