EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju naciji izjavio je da je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu preneo poruku u tri tačke o sprečavanju pogroma nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Predsednik je istakao da Srbija sa svojim trupama neće odmah ulaziti na Kosovo i Metohiju, odnosno da će čekati 24 sata da zapadna alijansa preduzme mere u slučaju nasilja, a da će po isteku tog roka Srbija reagovati.

– Siguran sam da su me ljudi u NATO-u dobro razumeli i da će preduzeti sve mere da zaštite srpsko stanovništvo – istakao je predsednik.

Vučić je objasnio da je Srbija za sada samo podigla borbenu gotovost, ali da nije ušla na teritoriju svoje južne pokrajine zbog Kumanovskog sporazuma iz 1999. godine. Takođe, da još nije počeo pogrom srpskog naroda i da Srbija posmatra situaciju, ali i snabdeva naš narod u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik je rekao da ne želi da zagorčava život Albancima iz centralne Srbije blokadom administrativnih prelaza ka Kosovu i Metohiji samo zbog “neiživljenog političara iz Prištine (tamošnjeg premijera Aljbina Kurtija) koji se igra svojim safari vozilima (specijalnih jedinica Rosu).

– Postoji velika ideja da se zatvori Končulj i da propuštamo samo Srbe. Ja nisam za to, time bismo samo napakostili Albancima – rekao je predsednik koji se i zahvalio našem narodu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjaku i poručio im da je Srbija uz njih.

Moramo biti odlučni

Vučić je rekao da Aljbina Kurtija zanima jedino priznanje lažne države, a posle toga ujedinjenje sa Albanijom. Predsednik je podsetio na doktrinu da je uvek potrebno neprijatelju ostaviti izlaz kako ne bi bio prinuđen da se bori, a da su političari iz Prištine prinudili Srbiju da mora da se brani rukama i nogama.

– Devet godina govorim o principima. Jedini sam sve to vreme prisutan na svakom sastanku, a Priština ne ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma – rekao je predsednik i dodao da se mora težiti kompromisu, ali da je neophodno pokazati i odlučnost.

GARANT OPSTANKA: Vojska Srbije

Više nema šale

On je istakao da su licemerne ocene da Srbija zvecka oružjem. Naime, Vučić je ukazao da Zapad ne reaguje kad prištinski specijalci safari vozilima dođu na administrativne prelaze i stoje tamo nedelju dana.

– Oni očigledno hoće da kažu da su pripadnici ROSU sa mitraljezima članovi hipi komune, kojima nedostaje samo da zapevaju i zapale travu, pa da se reše svi problemi. Ali se na Zapadu veoma uzbude kada Srbija, suverena država i članica UN, pomera trupe po svojoj teritoriji ili digne neki avion. Oni su mislili da se šalim kad govorim da nećemo dozvoliti da se ponove pogromi. Ali ja svaku reč izmerim deset puta pre nego što je kažem – podvukao je Vučić.

Takođe, predsednik je istakao da Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije, što je dokazao i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko posetom Jarinju.

Ne može na silu

Vučić je rekao da neće da prihvata politiku svršenog čina.

– Na silu možete da radite šta god hoćete, ali malo teže nego 1999. godine, a uskoro i mnogo teže – rekao je predsednik.

Sarajevo da ćuti

Predsednik Srbije posavetovao je političare u Sarajevu da ne pričaju o “nezavisnosti Kosova” i pozvao ih da pokažu makar malo odgovornosti, jer se on nikad ne igra sa cepanjem Bosne i Hercegovine.

– Ako toliko pameti nemate da to razumete, onda samo čekajte da vidite kakav ćete odgovor da dobijete – rekao je Vučić.

Kurti u obruču

Vod Vojske Srbije, sa četiri oklopna vozila lazar i miloš, u ponedeljak ujutro prišao je na dva kilometra od prelaza Jarinje, na šta su uznemireno odmah reagovali Kosovski mediji. Nije poznato kojoj jedinici pripadaju, ali je po sastavu reč o izviđačkom vodu koji prethodi krupnim oklopnim odredima. Pritom, prethodnih dana primećeno je premeštanje tenkova Vojske Srbije, koje ima bazu u blizini Jarinja.

Nedugo potom, američki, poljski i kanadski pripadnici Kfora stigli su vozilima blizu Jarinja, gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica Rosu. Kfor je saopštio da je povećao broj rutinskih patrola na Severu Kosova, kao i u celoj Pokrajini. Takođe, da se pomno prati situacija kako bi se osigurali bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice.

Četiri gradonačelnika srpskih opština sa Severa sastala su se sa komandantom Kfora, generalom Frankom Federićijem, koji im je rekao da se neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati sa puteva blokade koje su postavili Srbi.

Za to vreme Kosovski mediji na albanskom jeziku nagađali su da Kfor namerava da interveniše, pa čak i da zameni jedinice Rosu, koje nedelju dana taboruju na Jarinju. Reagovao je prištinski premijer Aljbin Kurti rečima da nije obavešten da će uslediti intervencija Kfora na Severu. Međutim, Kurti je izjavio ono što je sve vreme odbijao, a to je povratak razgovorima.

– Moramo se vratiti razgovorima. Pozivam građane na smirenje, jer institucije rade svoj posao – kazao je Kurti u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Neizvesno je da li je Rama na prečac stigao u Prištinu da urazumi Kurtija, ali je javno saopšteno da je povratak dijalogu tražio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. A to je ono što je Srbija zahtevala od prvog dana krize: da Priština povuče trupe i da se o problemu registarskih tablica pregovara u Briselu.

Američke rakete

Pokret voda oklopnih vozila kod Jarinja usledio je nakon što su prethodnih dana ovo mesto nadletali RV i PVO Vojske Srbije. Za to vreme su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović obišli deo snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti na tom pravcu. Poznavaoci su primetili da su srpski bombarderi i lovci, između ostalog, bili naoružani američkim raketama meverik.

Nećemo moliti Hrvatsku

Predsednik Vučić je istakao da razume napade koji iz Hrvatske dolaze, jer Srbija sustiže tu zemlju u ekonomiji.

– Hrvatska i još jedna zemlja će nam zaustaviti otvaranje klastera (kompleta pregovaračkih poglavlja) na putu ka EU. Kao što su za zaustavljanje Severne Makedonije našli Bugarsku. I oni sada očekuju da ćemo da ih molimo, ali nama to ne pada na pamet. Niko ne može da nam zabrani da desna obala Save ponese ime “jasenovačkih žrtava” – poručio je Vučić.

On je ponovio da neće odgovarati na uvrede koje mu je uputio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ali da razume njegove motive.

– Mnogi tamo ne žele da na čelu Srbije bude čovek kome je kao meni porodica sa očeve strane stradala od hrvatske ruke u Drugom svetskom ratu, kao i u ratu 90-ih godina – rekao je Vučić.