Youtube/Alpha SiX
Tenk Vojske Srbije

Do zuba naoružani specijalci prištinske policije, njih oko 350, praćeni borbenim vozilima umarširali su u Severnu Mitrovicu i blokirali je. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je situacija na ivici rata i iznela mišljenje da Srbija ima “pravo i nameru” da na Kosmet vrati određeni broj vojnika, kako je predviđeno Rezolucijom SB UN 1244.

– Kurti nas je sve doveo na samu ivicu rata i nije to uradio sam. Sve što on čini predstavlja opasnost ne samo za Srbe već i za Albance i Evropu – upozorila je Ana Brnabić.

Zbog upada albanskih specijalaca predsednik Aleksandar Vučić održao je sastanak s ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem koji je trajao do jutra. Predsednik je nakon sastanka kratko poručio da “nema predaje”.

Prethodno je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da će Srbija usled poslednjih dešavanja “razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga”. Petković je upad albanskih specijalaca na sever Kosova nazvao okupacijom podsećajući da po tački devet Briselskog sporazuma albanska policija s juga, nema pravo da bude prisutna na severu Kosova.

Odbaciti pregovore

– To svi znaju, ali se prave se ludi i dopuštaju Kurtiju da sprovodi akcije i gazi Briselski sporazum. To su policajci pod punom ratnom opremom koji maltretiraju ljude. Uslediće veoma značajne promene u dijalogu o čemu će više govoriti predsednik Vučić – istakao je Petković i dodao da je u severnom delu Kosovske Mitrovice mirno, ali napeto.

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti, ukazuje za “Vesti” da je osnovni cilj NATO i EU da Kosovo dobije stolicu u UN.

– Prividni pregovori stvaraju lažni utisak da Zapad traga za mirnim rešenjem, ali posle svakog sastanka uslede paravojne i parapolicijske akcije Albanaca. Zato i treba zahtevati da se teritorijalni integritet Srbije zaštiti identičnim merama i postupcima koje je Savet bezbednosti UN primenio u slučaju Ukrajine – izričit je Galijašević.

Problem za UN

On dodaje da je teror albanske većina nad srpskom manjinom odavno svakodnevica, ali da je sada u potpunosti ogoljen zbog čega Srbija treba da hitno reaguje.

– Potrebno je odbaciti Briselski sporazum i prekinuti svaku komunikaciju s nametnutom, nelegalnom i okupacionom vlašću u Prištini. Pitanje Kosova hitno treba vratiti u UN sa zahtevom da se izglasa hitna odluka o zaštiti da se zaštitite života i imovine Srba na Kosovu – zaključuje Galijašević.

Bezumni potezi

Petar Petković je istakao da više niko ne može da razume šta Kurti radi, posebno kad je reč o odnosu prema srpskoj zajednici, na severu ili jugu pokrajine.

– U Velikoj Hoči su zaplenili vino koje čovek nije prodavao, jer nije mogao zbog korone, a u Leposaviću su upali u dvorište vrtića. To je bila čista provokacija. Žele da izazovu incidente, novu krizu i da zaplaše narod. Navodno su jurili neke pljačkaše mada su se oni uputili na jug Mitrovice. Ideja je bila da se inscenira ceo taj događaj kako bi krenuli s akcijama koje su se desile tokom večeri – objasnio je Petković.

Cilj okupacija Severa

Nekadašnji vojni obaveštajac, Ljuban Karan kaže da je krajnji cilj Kurtija okupacija cele pokrajine.

– Međutim oni žele da okupiraju taj prostor bez Srba jer su shvatili da ne mogu da ih zaplaše ili potkupe. Zato treba da ih proteraju. Činjenica da Srbija razmatra povratak kontingenta vojske u skladu s Rezolucijom 1244 predstavlja dodatni podstrek Srbima da istraju. Istovremeno, to je jasna poruka međunarodnoj zajednici da će Srbija obuzdati Kurtija ako oni to ne mogu – ističe Karan.

Kurti sprema lažni napad

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je povod za upad specijalaca bio iscenirani napad u deo Severne Mitrovice gde žive Albanci.

– Kurti teži da prikaže Srbe kao nasilnike okupljene u nekakvim bandama ili da je reč o pripadnicima policije koji su izašli iz službe. Dakle, želi da stvori priču kako postoje paralelne formacije Srba na severu – kaže Drecun i dodaje da Kurti neće odustati od ove strategije za koju će imati prikrivenu podršku Zapada.

Prema Drecunovim rečima, zabrinjava mogućnost “operacije lažne zastave”, u kojoj bi se za incidente lažno optužili Srbi i Srbija, što bi bio povod da se na Sever Kosova stacionira mnogo specijalaca, uključujući i pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga.

Sever ključa od nepravde

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali napeta.

– Ono što mogu da potvrdim je da smo opredeljni za mir i da ćemo učiniti sve da ga sačuvamo, ali verujte mi ovde ključa. Ljudi ne mogu na ovaj način da žive, dok Priština gazi njihova osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti – poručio je Simić.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da kosovske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu srpsku zajednicu na Kosovu na štetu napora EU i SAD da se očuva stabilnost.

– Uz besramno kršenje Briselskog sporazuma, stotine naoružanih pripadnika KPS zauzele su jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu, Severnu Mitrovicu. Još jedan primer takvog ponašanja istakao se kao posebno uvredljiv za mnoge u Srbiji. Reč je o enklavi Velika Hoča, u kojoj živi 650 Srba koji su ostali. Pod izgovorom da porodica koja tamo proizvodi vino generacijama upali su su specijalci s kalašnjikovima kako bi ulili strah – istakao je Đurić i zaključio da Priština pokušava da progna Srbe zastrašivanjem i oduzimanjem sredstava za život.