Vojska Italije kreće da pravi kanabis

0

Vojska će uzgajati kanabis za medicinske svrhe (Foto: Ilustracija)
 

Sporazum o tome su u četvrtak u Rimu potpisali ministarke zdravlja i odbrane Beatriča Lorencin i Roberta Pinoti.

 

"Reč je o proizvodnji lekova protiv ekstremnih bolova nekih teških oboljenja, poput multipleks skleroze. To nema nikakvu idelošku ili kulturološku vrednost, to je operacija isključivo u interesu pacijenata", rekla je Beatriča Lorencin.

 

Kanabis će se gajiti u specijalnim komorama hemijske i farmaceutske vojne ustanove, u okviru kasarne u Firenci. To je zapravo mala farmaceutska industrija namenjena potrebama vojske koja će se proširiti na civilni sektor.

 

Roberta Pinoti je rekla da su potencijali italijanske vojske "malo poznati ili potcenjeni" i dodala da Firenca "ima sve što je potrebno za početak proizvodnje kanabisa". Ta vojna ustanova će proizvoditi od 80 do 100 kilograma aktivnog
sastojka kanabisa godišnje, odnosno koliko je potrebno za Italiju.

Taj proizvod biće namenjen lokalnim apotekama i zdravstvenim ustanovama koje će moći da prave lekove. Obe ministarke su rekle da će taj proces proizvodnje biti jeftiniji od dosadašnjeg uvoza sirovine za proizvodnju lekova na bazi kanabisa.

 

U Italiji trenutno postoji samo jedan lek na bazi te biljke koji se obično prepisuje pacijentima s multipleks skelorozom. Ostali lekovi na toj bazi se obično uvoze, a čitava procedura je duga i skupa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here