A. Čukić
Pripadnici vojske Srbije

Nove tenzije na severu Kosova sa gomilanjem specijalnih kosovskih jedinica i snaga KFOR, blokadom alternativnih prelaza, ali i tvrdnjama predstavnika Srpske liste da se uveliko priprema tajna akcija hapšenja viđenijih Srba u ovom delu pokrajine, još jednom je pokrenula pitanje može li Srbija u takvom scenariju da bilo šta učini.

Načelnik Generalštaba, general potpukovnik Milan Mojsilović izjavio je za RTS da je trenutna situacija na KiM “bezbednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva”.

– Predsednik Republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim – naveo je Mojsilović.

Sagovornici “Vesti”, vojni stručnjaci tvrde da je sasvim logično zbog čega se eventualni “vojni scenario” drži u domenu najstrože državne i vojne tajne.

– Ne isključujem i vojni scenario u raspletu kosmetske situacija, ali to je opcija koja se razmatra na nivou najstrože državne i vojne tajne. Otuda i izjavu generala Mojsilovića treba tumačiti kao izjavu vojnika pred kojim ne postoji realna vojna pretnja, već samo najava opasnosti – ističe penzionisani general Radovan Radinović.

Prema njegovim rečima, sasvim je logično i da Vojska razmatra svaki mogući scenario, uključujući i onaj oružani:

– U slučaju eskalacije nasilja na severu Kosova, Srbija morala da reaguje i zaštiti svoj živalj, bez obzira što bi to značilo i konfrontaciju sa Kforom ili NATO. Ne mislim da bi NATO reagovao, već bi se, kao što je to učinio i 17. marta 2004, pravio da neke stvari “ne vidi”. Međutim, uveren sam da je stratezima NATO-a sasvim jasno da bi Albanci u takvom sukobu bili poraženi zbog čega će učiniti sve da ne započnu bilo kakav sukob.

Ni vojni analitičar Aleksandar Radić ne isključuje “vojni scenario”, ali smatra da je to ipak u domenu “fantazije”.

– Ozbiljno može da se govori samo o “prvom scenariju”, odnosno da se uz pomoć diplomatije obezbedi podrška involviranih zemalja i onih država čije su snage u sastavu Kfora. Svi drugi scenariji su trenutno u domenu fantastike, mada je u ljubavi i ratu sve moguće – kaže Radić i dodaje da je jedna od tih opcija i da Srbija sprovede vojne akcije nalik na Blesak i Oluja kako bi drugu stranu dovela do situacije “svršenog čina”.

– Međutim, takva opcija koju neki priželjkuju bi nas dovela u direktnu konfrontaciju sa Kforom, a podsetiću da je Srbija 1999. svojim potpisom poverila snagama UN i zaštitu svog stanovništva u južnoj pokrajini – naglašava Radić.

Simić: Narod neće biti gladan

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su Srbi sa severa Kosmeta zabrinuti zbog sve medijskih napisa o navodnoj pripremi akcije “Čelični prsten” koja se povezuju sa tajnim spiskovima viđenijih Srba protiv kojih se pripremaju optužnice, ali i zbog taksi, odnosno na prevoz robe iz centralne Srbije,

– Imamo snažnu podršku naše države i šta god oni preduzimali, ovaj narod neće biti ni žedan ni gladan, možda bude malo teže snabdevanje, ali ovde ljudi neće biti ni žedni ni gladni – poručio je Simić, apelujući i na Srbe i na Albance da sačuvaju mir i prisebnost.

Pakleni plan

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je preokupacija Prištine da uspostavi kontrolu nad severom Kosmeta i instalira institucije samoproglašene države. On smatra da to ne može da se uradi bez proterivanja Srba sa KiM, jer narod to neće da prihvati, pa je zbog toga pojačano prisustvo FIT jedinice (prištinska vojna specijalna jedinica) u okolini Zubinog Potoka. Drecun je za TV Pink dodao da se u tom području sve češće mogu videti patrole slovenačkog, britanskog i nemačkog Kfora.

Izvor:
Đ. Barović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here