Ministarstvo odbrane Republike Srbije
VATRENA MOĆ: Vežba Sadejstvo

U Domu garde kasarne u Topčideru, održana je redovna godišnja analiza aktivnosti i borbene moći Vojske Srbije za prošlu godinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon referisanja vojnog vrha ocenio da je vojska “faktor stabilnosti, očuvanja mira i odvraćanja agresora”. Sagovornici “Vesti” tvrde da će tome doprineti i dalje ulaganje u opremanje i osavremenjavanje naoružanja i vojne opreme.

Ovakva analiza je za oružane snage svih država uobičajen oblik rezimiranja kalendarske godine, zbog čega je i najveći deo tog dokumenta pod oznakom vojne tajne. Međutim, general Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a i nekadašnji načelnik Vojne akademije, ističe da je stav struke da je nepobitna činjenica da je to ulaganje nemerljivo veće u odnosu na prethodni period.

– Sama činjenica da su naši piloti, krajem prošle godine, posle nekoliko decenija prvi put izveli vežbu gađanja, raketiranja i bombardovanja ciljeva na zemlji, a reč je o najsloženijim borbenim dejstvima, uz neke nove modele sadejstva oklopno mehanizovanih, artiljerijsko-raketnih, izviđačkih i pešadijskih jedinica, dovoljno govore koliko smo napredovali i koliko smo snažni. Upravo je vojna vežba Sadejstvo na Pešteru pokazala da imamo jaku odbrambenu i silu sposobnu da odvrati potencijalnog agresora – ističe general Kovačević.

Iskorak u budućnost

Milan Galović, dugogodišnji vojni novinar lista “Politika”, dodaje da će osavremenjavanje srpskih oružanih snaga obeležiti i 2021. godinu.

– Prošlogodišnja kupovina hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO pancir S1 je do sada najznačajniji korak u modernizaciji Vojske Srbije. To je bukvalno iskorak u budućnost naših oružanih snaga i pokazatelj da ozbiljna država čini sve da bude blagovremeno spremna i opremljena za svaki scenario u odbrani zemlje. Kada je reč o nabavkama u ovoj godini, već narednih nedelja trebalo bi da u Srbiju stignu četiri aviona MiG 29 koje nam je poklonila Belorusija, čime će naša lovačka eskadrila biti kompletirana sa ukupno 14 letelica tog tipa. Takođe, očekuju se i prenosne rakete PVO malog dometa mistral 3, francuske proizvodnje. Predstoji završetak isporuka oklopnih vozila BRDM- 2MS i tenkova T-72 MS iz ruske donacije, pa će tako naše oružane snage imati po 30 primeraka jednog i drugog sredstva ukazuje Galović.

Domaći ponos

On dodaje da će naša vojska biti bogatija i za oruđa i oružja koja su ponos domaće namenske industrije.

– Tu pre svega mislim na oklopna vozila “Miloš”, transportere “Lazar 3”, ali i samohodne haubice NORA B52. Ove godine bi takođe u upotrebu trebalo da se uvede i naša modularna automatska puška M-19 koja je jedinstvena u svetu po mogućnosti da koristi dva kalibra municije – zaključuje Galović.

Elektronska borba

Predsednik Srbije je najavio i da će država u 2021. nabaviti savremena sredstva za elektronsko ratovanje.

Galović kaže da je prijatno iznenađen najavom nabavke ove opreme.

– Pominjala se kupovina ruskog sistema Krasuha, a što se tiče bespilotnih letelica najavljivana je kupovina turskog “bajraktara”. Posle godišnje analize pomenuta je i nabavka radara, a podsećam da je pre nekoliko godina zvanično najavljeno postavljanje novog radara na Zlatiboru – kaže Galović.

Korona gora od rata

Predsednik Vučić je apostrofirao da su srpske oružane snage prošle godine imale značajno učešće u borbi protiv korona virusa, te da je od posledica ove bolesti prošle i ove godine preminulo ukupno 19 pripadnika Ministarstva odbrane.

Milan Galović ističe da je Vojska Srbije pararelno sa obukom, zaštitom vazdušnog prostora i angažovanjem u Kopnenoj zoni bezbednosti, bila značajno angažovana u ispunjenjnu svoje “treće misije” – podrške civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama.

– Pandemija korona virusa je bez dileme bila najveći globalni izazov. O kakvom protivniku je reč dovoljno svedoči podatak da je Vojska Srbije tokom oružanih sukoba 2000. i 2001. godine imala mnogo manje nastradalih nego 2020. Sada niko nije nastradao od metka, ali su vojnici izgubili živote obavljajući svoju dužnost tokom vanrednog stanja i kasnije – kaže Galović i podseća da su pripadnici oružanih snaga obezbeđivali granične prelaze, migrantske centre, bolnice, a istovremeno je vojno zdravstvo godinu dana na “prvoj liniji fronta” borbe protiv nevidljivog protivnika zbrinjavajući nonkovid pacijente ili boreći se za život obolelih u vojnoj kovid-bolnici na Karaburmi.

ZAKLETVA: Stroj dobrovoljaca

Vraća se vojni rok?

Predsednik Srbije je najavio i širu javnu raspravu na temu vraćanja obaveznog vojnog roka i kazao da je za to potrebno oko 9,2 milijarde dinara godišnje (oko 78 miliona evra).

General Vidosav Kovačević kaže da pozdravlja tu ideju, ali dodaje da ona mora biti dobro osmišljena kako ne bi bilo više štete nego koristi.

– Vraćanje obaveznog vojnog roka je dobra ideja imajući u vidu brojne neuralgične tačke u regionu, od KiM i težnje Albanije da pripoji ovaj deo Srbije, zatim stalnih napada na Republiku Srpsku, teškog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori i Federaciji BiH, ali i stalnog naoružavanja Hrvatske, Bugarske i Mađarske. E sada, da li je dobar model služenje devet meseci ili kroz više raznih kurseva koji bi trajali po tri meseca, to je za ozbiljnu raspravu – ističe Kovačević.

I Milan Galović je za vraćanje vojnog roka, ali bez uplitanja nostalgije.

– To nije pitanje relikta socijalizma, već trend u većini evropskih zemalja. Švedska je vratila obavezni vojni rok, Norveška ga je uvela i za žene… Ovaj oblik obezbeđuje popunjenost jedinica, ali prevashodno stvaranju rezervnog sastava koji bi mogao da odgovori eventualnim budućim izazovima. Naš rezervni sastav se istopio, a mlađe generacije nisu obučene za vojnu službu. Ipak, vraćanje obaveznog vojnog roka neće biti lak posao i uveren sam da će se znatno razlikovati od onog kako ga starije generacije pamte – ističe Galović.

Podrška praunuka vojvode Putnika

Praunuk vojvode Radomira Putnika, inženjer Zoran Ivković, od 1964. godine živi u Nemačkoj. On je u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem kazao da je služenje vojnog roka to “odlično životno iskustvo za svakog mladog čoveka” i prilika da “steknu veštine i nauče stvari koje će im biti izuzetno korisne u karijerama i životu”. Ministar Stefanović zahvalio Putnikovom praunuku na podršci ocenjujući da je obavezno služenje vojnog roka “važno pitanje za bezbednost Srbije i njenu budućnost”.