Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je da je odbio zahtev nekoliko stranih država da pošalju svoje vojne atašee u inspekciju oružja, oruđa i brojnog stanja u kasarnama u Novom Pazaru i Raški, uz obrazloženje da oni nemaju šta tamo da traže.

– Pretpostavljam da su to hteli zbog sitaucije na Kosmetu. Kao vrhovni komandant oružanih snaga odbio sam takvu mogućnost, a u skladu s politikom neutralnosti Srbije i Ustavom. Samostalnost, nezavisnost i suverenitet su osobine naše slobodarske politike – rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da u vojne objekte mogu da uđu isključivo predstavnici državnih organa Srbije uz odobrenje vrhovnog komandanta.

– Nije posao stranih atašea da ulaze i proveravaju šta ima u našim kasarnama i nemaju šta da traže tamo. U neko drugo vreme možda ćemo im organizovati slet ili zabavu – poručio je Vučić.

Sagovornici “Vesti” ističu da je predsednik Srbije doneo ispravnu odluku i da je zahtev stranih vojnih izaslanika neprimeren, te da predstavlja dodatni oblik pritiska na Srbiju.

General Ljubiša Diković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ističe da je zahtev za inspekcijom dva garnizona u blizini naše južne pokrajine vid pritiska na Srbiju.

– Ništa se ne dešava slučajno, a posebno ne ovakvi zahtevi. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je suština u tome da njih zanima koliko je Srbija zaista spremna da reaguje u slučaju potrebe, odnosno ugroženosti srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Ali i da li bi i na koji način aganžman Vojske Srbije ugrozio Kfor, odnosno NATO – izričit je general Diković.

General Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba VJ, prethodno i načelnik Obaveštajne uprave, kao i vojni ataše u Pragu i Moskvi, nema dileme da je reč o jasnoj poruci Srbiji nakon tenzija izazvanih potezima privremenih institucija u Prištini.

– Visoka diplomatija se uvek preslikava i na druge segmente odnosa između država, pa tako i vojnu problematiku. Sasvim je jasno da su ova dva garnizona odabrana upravo zato što gravitiraju ka prostoru južne srpske pokrajine. Ali, to je bio i test da se proveri na koji način će država Srbija da reaguje ukoliko joj se ispostavi ovakav, krajnje neuobičajen zahtev – ističe general Krga.

On dodaje da je u svojoj profesionalnoj karijeri sarađivao sa stranim vojnim izaslanicima koji su imali i mnoge neobične zahteve, ali da je na državnom vrhu odluka da li će im izaći u susret ili ne.

– Država ima puno pravo da se postavi na način na koji smatra da je u njenom, a ne u interesu zemalja koje predstavljaju ti vojni atašei – zaključuje general Krga.

Provera informacija

General Branko Krga kaže da je reč o jednom od načina prikupljanja informacija u obaveštajnim službama.

– To je jedan od metoda opservacije. Imaju oni sve tehničke mogućnosti da štošta snime i saznaju sa satelita i avaksa, ali im je neophodno da se i neposredno uvere u informacije koje su dobili – objašnjava general Krga.

Državnička odluka

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže da ovakav zahtev ne spada u uobičajene aktivnosti stranih vojnih atašea.

– Svaka država ima pravo na državne tajne. Imajući u vidu druge obaveštajne aktivnosti stranih faktora u Srbiji, ali i trenutak kada su strani vojni izaslanici postavili ovaj zahtev, uveren sam da je predsednik Vučić dobro postupio – naglašava Živadin Jovanović.

Prema njegovim rečima, na osnovu dosadašnjeg ponašanja diplomatskih i vojnih izaslanika pojedinih zapadnih zemalja, a posebno članica Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija), od Srbije se očekuje da je oni podučavaju šta sme da radi na svojoj teritoriji.

– Oni bi da nam nametnu državne prioritete, pa da li smemo da govorimo da je Kosovo deo Srbije, da li da se na fakultetima predaje o separatizmu i terorizmu… Od naše zemlje se traži sve ono o čemu u državama odakle dolaze ove diplomate ne sme ni da se pomišlja. Zato je predsednik Vučić učinio pravi državnički potez, jer je na ovaj način upozorio diplomatske predstavnike pojedinih zemalja da ne potcenjuju Srbiju i da je ne smeštaju u neku drugu klasu država, gde je dozvoljeno ono što nije međunarodna praksa, niti je predviđeno konvencijama i običajima – ističe Živadin Jovanović.

Ne otkrivajmo adute

Jedan od najcenjenijih vojnih stratega, general Radovan Radinović kaže da se posete vojnih izaslanika garnizonima domaćina organizuju kroz razne oblike: od vojnih vežbi, pa do demonstracije različitih tipova naoružanja.

– Svaka država redovno razmenjuje informacije s međunarodnim institucijama o broju svojih vojnika i vrsti oružja koje poseduje. Sada je vojne izaslanike isključivo zanimalo da posete ove garnizone zbog situacije na KiM, jer je realna pretpostavka da bi upravo odatle srpske snage bezbednosti krenule u slučaju intervencije. Sasvim je logično što je predsednik Srbije odlučio da im to ne dozvoli i u tome treba da istraje – kaže general Radinović i ističe da Srbija nema razloga da otkriva adute, jer su ponekad pretnja i neizvesnost mnogo važniji od same upotrebe sile.

Čista provokacija

Predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, general Milomir Miladinović, ocenjuje da je zahtev nekih država da pošalju svoje vojne atašee u inspekciju oružja, oruđa i brojnog stanja u kasarnama u Novom Pazaru i Raški treba posmatrati kao provokaciju, ali i jedan od elemenata pritisaka koji se vrše na Srbiju.

– Ovakvi zahtevi zaista nisu uobičajeni u diplomatskoj praksi i predsednik Srbije uradio je dobro što to nije odobrio. Uostalom, strani vojni izaslanici se uredno pozivaju na sve vojne vežbe koje se organizuju u Srbiji. Tamo mogu da se uvere i na koji način su naše oružane snage uvežbane, koliko motivisane, ali i sa čim raspolažu. Ovaj zahtev je zato bio čista provokacija – ističe general Miladinović.

Upozorenje nepromišljenim avanturistima

Strani vojni atašei redovno se pozivaju na vojne vežbe, pa je tako bilo i pre nekoliko dana na poligonu Pasuljanske livade. Reč je o planskim aktivnostima na kojima atašei mogu da vide nivo spremnosti oružanih snaga države domaćina, bez obzira da je reč o redovnim ili velikim godišnjim vežbama kao što su bile “Munjeviti odgovor 2021” i “Sadejstvo 2020”, obe upravo na Pešteru, na kojima Vojska Srbije prikazuje gotovo ceo arsenal i nivo obučenosti.

Strani vojni atašei posle svake vežne imaju samo reči hvale za Vojsku Srbije, što i ne čudi s obzirom na prikaz ogromne vatrene moći. Poslednjih godina mogli su da se uvere i da je potpuno obnovljeno srpsko vazduhoplovstvo, pošto su lovci MiG-29 i orlovi novim američkim raketama dejstvovali i po ciljevima na zemlji, pokazujući da Vojska Srbije čak i ne mora da uđe na Kosmet da bi ostvarila efekat. Tu su bili i zastrašujući učinak artiljerije i višecevnih bacača raketa, velika manevarska sposobnost oklopnih jedinica sa novim vozilima i ostalo.

Predsednik Vučić uvek je isticao da sve to oružje nije nabavljeno zbog agresivnih namera, nego da bi odvratilo avanturiste i od pomisli da napadnu Srbiju ili njen narod na Kosmetu.