mod.gov.rs
Kapetan Ana Perišić

Kapetan Ana Perišić, pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, izvela je prvi samostalni let na avionu “orao” i time postala prva žena pilot u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu.

Ana Perišić uspešno završava preobuku sa vazduhoplova “supergaleb G4” na vazduhoplov “orao”. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

– Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta – istakla je Perišićeva, koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

Na vojnom aerodromu “Morava” u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar odbrane Nebojša Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

– Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije – istakao je Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar našeg neba.

– Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju sistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu – neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju – naglasio je Stefanović.

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu “Morava” kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamenik komandanta RViPVO, brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milićević referisao je o nameni i zadacima jedinice, a Stefanović je obišao i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime