Tanjug
Aleksandar Vulin

Naša vojska možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru “Šabla 2019” u Bugarskoj. 

On je na poziv ministra odbrane Bugarske Krasimira Karakačanova prisustvovao uspešno izvršenom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje su izvršili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Bugarske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a cilj gađanja bio je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Vojske Srbije za zaštitu vazdušnog prostora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zajednička vežba na “Šabli” okupila je više od 1.400 učesnika, a pripadnici Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije već izvodili gađanja četiri puta do sada.

Kako je rekao Vulin, naša vojska ima možda i najbogatije borbeno iskustvo, a naši pripadnici RV i PVO su pokazali izuzetnu obučenost, motivisanost, disciplinu, istakao je Vulin i dodao da su “sve mete su oborene sa minimalnim utroškom sredstava, svi zadaci koji su bili pred njima su ispunjeni”.

– Sa ovakvom vojskom, koja pokazuje da je bolja i od najboljih na svetu, možemo da budemo sigurni da će naša sloboda biti sačuvana – rekao je Vulin.

Ministar je rekao da su predstavnici bugarske armije i armije SAD ocenili “da od naše vojske ima puno da se nauči” i dodao da su pripadnici naše Vojske cenjeni gde god da dođu.

Govoreći o saradnji, ministar odbrane je naglasio da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost, kao i da Srbija neće postati članica NATO pakta.

Ali kroz Program partnerstvo za mir, što smatra optimalnim nivoom te saradnje, Srbija sarađuje sa zemljama koje su u NATO paktu, rekao je ministar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Ovo je za nas veoma značajno i gledamo kako se oni obučavaju, vidimo koja sredstva koriste, razumemo bolje njihove procedure, njihov taktički pogled na određene situacije i za svaku vojsku je uvek dobro da se susreće sa drugim armijama – rekao je Vulin i dodao da kada su naši susedi u pitanju, to je onda i razvijanje međusobnog poverenja.

Završnom gađanju 5. zajedničke vežbe prisustvovali su i premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

Premijer Borisov je istakao značaj saradnje, ukazujući da su gađanje i zajednička vežba bili prilika za uvežbavanje i predstavljanje sposobnosti svake od zemalja učesnica i dodao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.

Govoreći o rezultatima pokazanim na današnjem gađanju, general Žarković je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga i ocenio da je cilj postignut u potpunosti.

On je istakao da smo na ovoj vežbi 2011. godine imali uvežbane pilote aviona MiG-29, ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona.

– Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate sve borbene zadatke – istakao je Žarković.

Komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković ocenio je da je ovogodišnje gađanje jedinica Vojske Srbije bilo izuzetno.

– Posle 15 godina, poslužioci na sistemu Strela 2M izvršili su uspešno gađanje a lovačka avijacija drugi put na ovom poligonu posle 2011. godine izvela je izuzetno gađanje – rekao je on i dodao da su sve mete koje su bile lansirane pogođene i uništene.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na “Šabli” odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filpović, komandir raketnog voda u artiljerjsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RV i PVO, i postala prva žena koja je u našoj Vojsci izvršila gađanje raketom “Strela 2M” na cilj i ostvarila direktan pogodak.

Rukovodilac vežbe je brigadni general bugarske armije Petu Mirčev, a zamenik rukovodioca vežbe “Šabla 2019” brigadni general Aleksandar Bjelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here