Vojska u crnom

0

Tako je Meksiko treća zemlja na svetu po broju policajaca. Međutim, ma koliko da je brojna, policija je slabo obučena i još slabije plaćena. Prosečna plata policajca iznosi 350 dolara mesečno, kao i plata građevinskog radnika, pa policajci dopunjavaju svoju zaradu primajući mito.

Ubistva, droga, otmice

Latinska Amerika je nadmašila Afriku po stopi ubistava, a konstantno raste broj otmica i iznuda. Po broju narko-kartela i uličnih bandi Latinska Amerika je izbila na prvo mesto u svetu.

Stoga u Meksiku već godinama postoji jedna druga vrsta policije koja čuva red, a to su privatne firme za obezbeđenje. Meksiko je treća zemlja na svetu i po kupovini sigurnosne opreme. Između 1998. i 1999. godine privatne firme za obezbeđenje porasle su za oko 40 odsto. Meksička vlada je imala ozbiljne probleme da uredi zakonom ove kompanije, od kojih je većina ilegalna jer nemaju potrebne zakonske dozvole. Prema studiji skupštine Meksiko Sitija, 1998. godine bilo je više privatnih pripadnika obezbeđenja nego policije.

U Meksiko Sitiju oni su poznati kao "telohranitelji", ali oni sebe radije zovu "izvršni prijatelji".

Međunarodna privatna kompanija za obezbeđenje Lucena grup vrši sve usluge visoke zaštite, od prenosa novca helikopterom, pratnje kamiona koji prevoze koka-kolu ili mesne nareske do prevoza zatvorenika policijskim kombijem. Po istraživanju koje je 2011. sproveo Institut u Ženevi, ove privatne kompanije su najviše naoružane na svetu, s 10 puta više oružja po zaposlenom od privatnog obezbeđenja u zapadnoj Evropi.

Rad bez dozvole

Procenjeno je da je u Meksiku 1999. godine radilo oko 10.000 privatnih firmi za obezbeđenje, ali samo je 2.000 imalo neki vid službene dozvole. Prema službenim podacima, u decembru 2000. godine bile su registrovane 2.984 privatne firme za obezbeđenje sa 153.885 zaposlenih.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here