EPA/Jalil Rezayee

NATO saveznici stavili su svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope. Jačanje NATO snaga i odbrane dolazi, kako je saopšteno, “u vreme kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice”.

Brojne članice Severnoatlanske alijanse objavile su prethodnih dana procene o aktuelnoj situaciji ili predstojećem raspoređivanju snaga, navodi se na sajtu NATO-a.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO-a i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila spremnost da pošalje trupe u Rumuniju, koje su pod komandom NATO-a.

Holandija, takođe, šalje od aprila dva aviona tipa F35 u Bugarsku, kako bi pomogla aktivnostima NATO-a u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su stavile do znanja da razmatraju povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

– NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti na bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju – rekao je Stoltenberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here