Vojska zauzela uporište Talibana

0

 

Zvaničnici tvrde da je grad zauzet nakon nekoliko dana žestokih artiljerijskih napada, a u poslednjim borbama poginulo je sedam osoba.

 

 

Napredovanje pakistanske armije u Južnom Vaziristanu

Vojska je ranije ove nedelje samo na kratko uspela da preuzme kontrolu nad Kotkaijem, ali je tek poslednjim borbama preuzela potpunu kontrolu nad njim.

 

Kotkai, kao dom talibanskog vođe Hakimulaha Mehsuda (Hakimullah Mehsud), predstavlja ne samo snažno uporište već i veoma važan simbol talibanske borbe. Zato bi za Pakistan i njegovu armiju osvajane ovog grada – nakon žestokih borbi koje su trajale od početka vojne ofanzive u Južnom Vaziristanu – moglo da predstavlja prekretnicu u sukobu i ključni podsticaj za uspešno okončanje akcije.

 

Očekuje se da se će se težište najžešćih borbi narednih iz okoline Kotkaija u nepristupačnije planinske oblasti.

 

Predstavnici armije saopštili su da je više od 100.000 civila napustila regiju od početka sukoba, ali ovaj i svi drugi navodi vojske još uvek nisu verifikovani, pošto je novinarskim ekipa zabranjen pristup u oblast u kojoj se vode borbe. Južni Vaziristan smatra se najsnažnijim uporište Talibana izvan Avganistana.

 

U međuvremenu, najmanje 13 ljudi je poginulo u američkom raketnom napadu na kuću talibanskog vođe Maulvi Fakira (Maulvi Faqir) u selu Damadola, u oblasti Badžaur (Bajaur).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here