Facebook/Saša Gajić

“Srbija i Vojvodina izdvajaju sve veća sredstva za pomoć Srbima u regionu, a pokrajina će podržati aktivnosti Srba u Sloveniji na promocije naše tradicije, kulture i turizma u Sloveniji”, rekao je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

On je, na sastanku sa direktorom Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom i predsednikom Saveza Srba Slovenije Vladimirom Kokanovićem, rekao da će se podržavati i povezivanje mladih preko univerziteta i jačanje srpsko-slovenačkih privrednih veza.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, Vladimir Kokanović je predstavio ciljeve Saveza Srba kao i predloge za realizaciju projekata vezanih za rešavanje statusa Srba u Sloveniji, te onih koji se odnose na negovanje, očuvanje i promociju srpske tradicije i kulture.

– Posebno raduje činjenica da Pokrajinska vlada pruža sve veću podršku Srbima u regionu – rekao je on i pozvao Srbe iz drugih država da usmere pažnju na Pokrajinsku vladu i Fond.

Savez Srba Slovenije osnovan je 2019. godine i do sada je uz podršku Vlade Srbije realizovao nekoliko projekata među kojima je uvođenje srpskog jezika kao dodatnog predmeta u slovenačkim školama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here