Z. Mirković
Zanimljive priče: Anica Macka-Dojder (druga sleva) na promociji

Bivša poslanica u bečkom parlamentu Anica Macka-Dojder predstavila je u Beču svoju knjigu “Moj istarski kuvar”. Prva poslanica poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, koja se pre političke karijere istakla humanitarnom pomoću narodu na prostoru bivše SFRJ, opisala je u ovoj knjizi na lep način Istru, njene ljude, jela.

Ne radi se o “običnom” kuvaru, već o pričama koje je Anica doživela u Istri i želela je, kako kaže, da napiše jednu vrstu “omaža” tom regionu, koji je podseća na rodnu Vojvodinu, koja je, takođe, multikulturna, otvorena, a ujedno i kulinarski raznovrsna. Pored raznih priča prenela je i neke autentične recepte, koji su njenom mužu Manfredu Macki i njoj posebno zapali u oči.

– Opisala sam, takođe i čežnju i sve ono što mi je nedostajalo kad sam došla u Beč, pa i pošiljke iz Novog Sada koje sam dobijala u kutijama od cipela – rekla je ona.

Njen suprug, koji je pred penzionisanje bio najviši državni službenik Republike Austrije, radeći u Predsedništvu, sa istorijskog i literarnog aspekta opisao je Istru, navodeći ko je sve voleo i obilazio taj region, kao što je bio Milo Dor (Milutin Doroslovac, austrijski pisac srpskog porekla), koji je živeo u Beču .

Već 25 godina Anica i suprug u Istri poseduju vikendicu, u kojoj, kada pozivaju goste, Anica voli da im na sto servira specijalitete tog regiona, od rižota, do morskih plodova, a posebno masline iz svoje bašte.

U knjizi je Anica “odala” tajne lokalnih kuvara, meštana i prenela vekovne tradicionalne recepte. Povezala je u svom delu detinjstvo sa dobrom kuhinjom i gostoprimstvom.

Publika na promociji knjige bila je veoma zainteresovana za zanimljive priče iz prošlosti poslanice, koja je godinama pomagala naše klubove.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here