EPA/Laurence Figa-Talamanca

Britanski ministar odbrane Ben Volas ocenio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo da ostvari glavne ciljeve u Ukrajini i upozorio da bi on zato mogao da naredi svojoj vojsci da učvrsti položaje u Ukrajini i tako postane, kako je rekao, neka vrsta “tumora koji raste” u zemlji.

Volas je za Skaj njuz rekao da Velika Britanija podržava potpuno potiskivanje Rusije iz Ukrajine, a nije isključio ni davanje podrške Ukrajini u vraćanju Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine, prenosi “Gardijan”.

– Mislim da je svakako moguće da će Putin, pošto nije uspeo da ostvari skoro sve svoje ciljeve, pokušati da konsoliduje ono što ima, da na neki način učvrsti i utvrdi kao što je uradio 2014. godine. I samo bude neka vrsta kancerogenog rasta unutar Ukrajine i oteža ljudima da ih sklone sa tih utvrđenih položaja – rekao je Volas.

On je sugerisao da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini oružje, koje bi moglo da pogodi ruske pomorske snage u Crnom moru.

– Rekli smo da ćemo nabaviti i snadbevati, ako možemo, protivbrodskim raketama. Izuzetno je važno da žitarice koje utiču na sve nas, na cenu hrane, izađu iz Ukrajine. Ona ne može da kontroliše Crno more. Nije više njihovo. I zato je važno osigurati da se ruski brodovi ne koriste za bombardovanje gradova – naveo je Volas.

On je kazao da bi bilo legitimno i da se na meti ukrajinskih snaga nađe ruska logistika, ali je naveo da je malo verovatno da će u tom slučaju koristiti britansko oružje.

– Ako bi Ukrajina izabrala da cilja logističku infrastrukturu ruske vojske, to bi bilo legitimno prema međunarodnom pravu. Oni trenutno nemaju britansko oružje koje bi to moglo da učini, tako da je malo verovatno da je to naše oružje. Mi nemamo zapravo mnogo oružja dugog dometa, koje se isporučuje na način na koji to radi njihova vojska – rekao je britanski ministar za BBC.

2 COMMENTS

  1. Mac mac mac, povika mis, nije rusija indija od pre hiljadu godina da je pokorite i da porobite, bolje bi ti bilo da cutis, tarabicevo prorocanstvo je sve blize, srecno vam bilo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here