Youtube/Mashed
Pomfrit

Kada razmišljamo o idealnom prilogu za šniclu ili ribu, često je pomfrit prvo što nam padne na pamet. Svako ko bar jednom proba pomfrit u Mekdonaldsu, dobro pamti ukusni hrskavi zalogaj. Zahvaljujući poznatom lancu restorana ovaj prilog postao je popularan širom planete.

Poznata američka emisija o rušenju velikih mitova “MythBusters”, pokušala da otkrije tajnu njegovog ukusa. Pred vama je recept savršenog pomfrita i možete ga slediti u sopstvenoj kuhinji.

Važna napomena: Ukoliko pravite duplu porciju, nemojte duplirati količinu ulja. Porcije krompira pržite u serijama, a prethodno u lonac ili fritezu ubacite 1/4 šolje ulja kikirikija i kašičicu svinjske masti (po želji).

– 2 Idaho krompira (može i krompir iz naših krajeva)

– 1/4 šolje kukuruznog sirupa

– 1/2 šolje vode

– 6 šoljica ulja kikirikija

– 1/4 šolje goveđe masti

– so po ukusu

– 1/2 kocke za goveđu supu (po želji)

1. Oljuštite krompir i isecite ga na uzane trake, debljine od  jednog centimetra i dužine od oko 10 centimetara.

2. U veliku posudu sipajte kukuruzni sirup i vodu, pri čemu treba voditi računa da se sirup rasporedi ravnomerno. Dodajte isečen krompir u tečnost i ostavite ga da stoji oko pola sata.

3. Dok pomfrit “odmara” u šerpi, ubacite ulje kikirikija u dubok lonac ili fritezu. Ulje se zagreva na temperaturi od 180 do 200 stepeni Celzijusa.

4. Pržite krompir minut do minut i po, pa ga izvadite kada poprimi žućkastu boju. Potom ga stavite na tanjir koji je prethodno obložen ubrusom i odmah ubacite u frižider na 10 do 15 minuta.

5. Dok se pomfrit hladi, prelijte ga mešavinom ulja od kikirikija i goveđe masti. Onda zagrejte preostalo ulje na oko 200 stepeni Celzijusa i dodajte ohlađeni pomfrit unutra. Pržite ga od pet do sedam minuta, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju. Ocedite pomfrit od masnoće i stavite ga u duboku posudu.

6. Na kraju pospite so preko vrućeg pomfrita i odmah servirajte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here