Volksvagen: Dugmići i prekidači su prošlost

0

Beta/AP/J. L.
Volksvagen u Las Vegasu izložio prototip Golf R Touch
 

Međunarodni sajam elektronike (CES) u Las Vegasu prilika je da veliki svetski proizvođači automobila prikažu najnovija tehnološka dostignuća.

Volksvagen je na ovom sajmu izložio prototip Golf R Touch, koji osim dvobojne spoljašnjosti izgleda kao standardni produkcijski Golf R, ali sa potpuno novim konceptom enterijera.

Nemački proizvođač razvio je tehnologiju koja mu omogućava da iz putničke kabine izbaci većinu klasičnih prekidača i dugmića.

Srce novog kokpita je multimedijalni sistem kojim se upravlja preko velikog, 12,8 inčnog ekrana osetljivog na dodir. Ispod njega, na donjem delu centralne konzole nalazi se još jedan touchscreen, dijagonale 8 inča, pomoću kojeg se kontroliše klima uređaj i multimedije, dok je treći 12,3 inčni zamenio klasičnu analognu instrument tablu.

Beta/AP/J. L.
Novi koncept će iz putničke kabine izbaciti većinu klasičnih dugmića i prekidača
 

Osim toga, Volksvagen je umesto svih standardnih mehaničkih prekidača instalrao komande koje reaguju na dodir prsta.

U kompaniji tvrde da će se vozač brzo prilagoditi novom okruženju i da neće morati da skreće pogled sa puta jer će sve komande imati taktilni odziv.

Najinteresantnija novina je da će vozač i suvozač moći da zadaju komande jednostavnim pokretima prstiju ispred ekrana – ne dodirujući displej.

Ova složena tenologija, koju Volksvagen opisuje kao "touchscreen u 3 dimenzije" koristi kameru postavljenu u kabini na unutrašnjem delu krova koja snima pokrete ruku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here