Youtube
Ruski lovac Su-75 - "Šah-mat"

Rusija će se sa Amerikom boriti na geopolitičkoj sceni i u vazduhu i to pomoću novog lakog taktičkog aviona Su-75 “Šah-mat” (Checkmate), piše “Volstrit džurnal”.

“Šah-mat može postati drugi na svetu lovac sa jednim motorom i opremljen najsavršenijim tehnologijama za izbegavanje radara“, navodi se u članku.

Autor je naveo da je njegov jedini konkurent F-35 koji je napravila korporacija „Lokid Martin“. To je najmoćniji avion u naoružanju SAD. List navodi da je američki lovac tražen u svetu i da ne obezbeđuje samo prihod od izvoza naoružanja, već i omogućava dostizanje diplomatskih ciljeva Vašingtona.

U članku je naglašeno da Rusija ima nameru da Su-75 promoviše u državama koje sarađuju sa SAD u sferi odbrane, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Indija i Vijetnam.

“Šah-mat, kako mu i samo ime govori, ima za cilj da ospori strateški uticaj Amerike”, navodi se u članku.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov istakao je da će Su-75 biti interesantan državama koje ne mogu da priušte F-35 za 120 miliona dolara. Prema preliminarnim podacima ruski „Šah-mat“ će koštati oko 30 miliona dolara.

Prototip novog Su-75 pete generacije prvi put je prikazan na Međunarodnom avio-salonu „MAKS 2021“ koji je bio održan od 20-25. jula. Plan je da se avion izvozi u države Bliskog istoka, Azije, Severne Afrike i Latinske Amerike.

Sa orijentacionom cenom od 25 do 30 miliona dolara „Šah-mat“ će postati glavni konkurent francuskom „Rafalu“, švedskom „Gripenu“ i američkom F-35 koji su dva do tri puta skuplji.
Prvi let novog ruskog aviona je planiran 2023. godine, a serijska proizvodnja 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here